11.8 °C

VV Kollum debuteert met driepunter tegen SV Marum

zo 22 september 2019, 16.25 uur

KOLLUM - Na een aardige voorbereiding waarbij Kollum de bekerpoule won door eersteklasser SC Stadspark vorige week te verrassen, stond nu de eerste competitiewedstrijd in de tweede klasse I op het programma. Tegenstander was gelijk een pittige, namelijk SV Marum, dat vorig seizoen een prima indruk heeft achtergelaten en dit seizoen als een van de ploegen gezien wordt die gaat spelen om de bovenste plaatsen. Na ruim negentig minuten stond er een 3-2 overwinning voor VV Kollum op het scorebord, welke gezien de hele wedstrijd als terecht kan worden beschouwd.

De beginfase was er een van het zogenaamde aftasten. De bezoekers zakten enigszins in en lieten de bal veelal aan de Kollumers, om zo vanuit de omschakeling de thuisclub te verrassen. Tot grote kansen voor de bezoekers leidde dit echter niet, omdat de defensie van Kollum onder leiding van Pieter Henstra de zaken, na balverlies, redelijk snel weer onder controle had. Na het eerste kwartier waren het de Oranjehemden die steeds meer het initiatief pakten en ook dreigender werden. De eerste grote kans was voor Gerard van Zonneveld, die na een bekeken pass van Joop Pijnacker de paal raakte. Volgens de assistent scheidsrechter deed hij dit in buitenspelpositie, welk signaal werd overgenomen door scheidsrechter Brinkman. Even later was het Benjamin Zondervan die geheel vrijstaand toch wel ruim naastkopte na een prima voorbereidende actie van Sander Gietema.

Na twintig minuten spelen waren het de bezoekers die na een fout in de defensie meteen toesloegen. Randy van Malsen verdedigde slordig uit, waarna Arne Jan de Boer verzuimde deze fout te herstellen. In de omschakeling was Sander Gietema gezien. Jasper Siepelinga zag zijn assist vanaf links beheerst afgerond worden door Daniel Laturiuw, nadat Doelman Klein de bal niet onder controle kreeg. Zoals we ook de afgelopen weken hebben gezien worden deze onzorgvuldigheden op een hoger niveau sneller afgestraft en zullen dus punt van aandacht moeten blijven.

Een onnodige 0-1 achterstand op dat moment, wat er toe leidde dat de Kollumers de controle op het veld even kwijt waren. Marum leek dit ook te beseffen en trachtte zo snel mogelijk de score te verdubbelen. Behoudens een dreigende aanval over de rechterkant via Melle Kuipers en Ralph Oosterhof, waarbij de voorzet tot een scrimmage voor het Kollumer doel leidde, kon ook Marum verder niet echt gevaarlijk worden. Na een half uur spelen leek Kollum de tik van de 0-1 te boven zijn gekomen en pakte het de controle over de wedstrijd terug. Een pegel van Pieter Henstra van zo’n slordige 25 meter ging rakelings langs te paal. Dat bleek toch de voorbode te zijn voor de gelijkmaker een kleine tien minuten voor de pauze. Benjamin Zondervan en Joop Pijnacker veelal switchend van links naar rechts, waarbij eerstgenoemde vanaf rechts naar binnen trok en verwoestend uithaalde in de kruising van de korte hoek. Doelman Johan Bouma zat er nog akelig dicht bij, maar had niet het vermogen om de bal uit het doel te houden. 1-1.

De thuisploeg rook bloed en ging op jacht naar de 2-1. Twee kansen binnen de minuut waren het gevolg. Eerst was daar Thieme Brandsma die Benjamin Zondervan in de zestien bediende. Zijn inzet werd ternauwernood geblokt, wat leidde tot een hoekschop. Deze werd in eerste instantie uitverdedigd, waarna Randy van Malsen fel uithaalde. Een katachtige reactie van doelman Bouma voorkwam de 2-1. Voor SV Marum kwam de pauze als geroepen om orde op zaken te stellen.

Na de thee was het de thuisploeg die doorpakte en met name het eerste half uur van de tweede helft goed voetbal op de mat legde en duidelijk de bovenliggende partij was. Al in de derde minuut na rust had Benjamin Zondervan de voorsprong op het scorebord moeten zetten na een perfecte voorzet vanaf links van Joop Pijnacker, ware het niet dat doelman Johan Bouma de steenharde kopbal wederom fabelachtig uit het doel ranselde.

De corner die hiervan het gevolg was werd door Gerard van Zonneveld ingekopt waarbij het verdacht veel op hands leek. Scheidsrechter Brinkman ging hier, ondanks appelering van de thuisclub, niet in mee. SV Marum kwam in deze fase sporadisch uit de verdedigende stellingen, waarbij het in de 52e minuut dichtbij de voorsprong was. Jasper Siepelinga ontsnapte op links aan de aandacht en bediende spits Marc Oldewarris die vanuit de draai rakelings over schoot. Kollum bleef domineren en was dichtbij de 2-1 toen Gerard van Zonneveld aan het eind stond van een prima opgezette aanval over rechts. Opnieuw was de paal een sta in de weg voor de tot dusver ongelukkig spelende Van Zonneveld.

De 2-1 kon gezien het spelbeeld niet uitblijven en na een dik uur spelen werd dit dan ook werkelijkheid. Pijnacker mocht aanleggen vanaf een kleine twintig meter, nadat Zondervan onreglementair was gestuit. Good old Pijnacker wist hier wel raad mee, ook doordat het leek dat de doelman “zijn“ hoek te ver open liet. De strakke trap verdween buiten bereik in de verre hoek. De 2-1 was een feit. Na deze voorsprong werd Wiebe Postma voor Arne Jan de Boer in het veld gebracht om de controle te houden op het middenveld. Niet lang hierna werd de voorsprong verder uitgebreid. Scheidsrechter Brinkman kon na enige bedenktijd niet anders dan een strafschop toekennen, nadat Benjamin Zondervan werd geraakt in de zestien.

De traptechniek van Ruben Merkus liet niet te wensen over. Gedecideerd werd dit buitenkansje benut, 3-1. Gezien het spelbeeld leek de wedstrijd gespeeld met nog een kleine twintig minuten te spelen. Toch liet de thuisclub hierna de teugels, al dan niet gedwongen, vieren, waarna de bezoekers toch weer dichter in de buurt van het Kollumer doel kwamen. De technische staf van Kollum onderkende het gevaar en bracht ook nog Johan Schat om te proberen het blok op het middenveld te versterken en balbezit te koesteren.

De echte overtuiging ontbrak deze middag bij de mannen van trainer en Oud-Kollumer Jan Mulder, zodat echt gevaar niet kon worden gesticht. Verder dan een aantal pogingen uit de tweede lijn zonder de juiste richting, van onder andere Daniel Laturiuw kwam men niet. Toch wist Tom Boezerooy de achterstand vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd te verkleinen tot 3-2.

Een onnodig doelpunt tegen, doordat doelman Jente Jurre Klein zich volledig verkeek op de voorzet vanaf rechts. Een spannende slotfase leek aan te breken, echter zoals eerder vermeld, ontbrak het de gasten aan de nodige overtuiging. De gastheren kwamen niet echt meer in de problemen zodat de eerste klap een daalder waard bleek te zijn. Overall een verdiende zege voor de mannen van Ron de Boer en Wietse Planting. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Nijland, waar, na deze knappe prestatie, zal worden geprobeerd om de tank met vertrouwen nog verder te vullen.