Account
Logo
Zoeken
4.7 °C

Rugby!! A hooligans' game played by gentlemen

vr 13 september 2019, 14.19 uur

DRACHTEN - Op vrijdag 20 september aanstaande begint in Japan het wereldkampioenschap rugby 2019. De finale van het WK wordt enkele weken later gespeeld op zaterdag 2 november. Twintig landen zullen deelnemen aan het wereldkampioenschap rugby 2019. Ook op tv zullen de wedstrijden live te zien zijn.


Dacht jij dat rugby een simpel spel was waarbij het vooral draait om de grootste spierballen? Dan heb je het mis.
Een ovale bal en keiharde tackles. Nee, het gaat hier niet over American football, maar over rugby. Geen enorme schouderbeschermers en helmen, maar een bitje in de mond en een stuk tape hier en daar. Wat is rugby precies en wat zijn de regels? Nou, dat is nog best ingewikkeld.


Twee keer vijftien man, een grasmat met ongeveer de afmetingen van een voetbalveld en tachtig minuten speeltijd. Een team verdient de meeste punten door een try te scoren. Daarbij moet je de bal over de achterlijn (trylijn) op de grond drukken. Dat levert 5 punten op. Als bonus op de try mag je de bal tussen de palen kicken: 2 punten. Als je in het open spel de bal tussen de palen weet te kicken door middel van een zogenaamde dropkick, dan levert dat 3 punten op.
De bal mag NIET naar voren worden gegooid. Regel nummer 1, nooit meer vergeten! Daarom moet een speler met de bal over de trylijn rennen, en deze vervolgens op de grond drukken. Naar voren schoppen mag wel. Het gevaar hierbij is dat je zelf (of een teamgenoot) de bal moet vangen, anders ben je hem kwijt. Lukt dit, dan levert dit doorgaans een prachtige try op.


Met de bal onder je arm rennen is overigens ook niet helemaal zonder risico’s. Je kunt namelijk elk moment een tackle om je oren krijgen. Als je wordt getackeld, dan moet je de bal binnen een paar seconden loslaten. Dan is het aan je teamgenoten om de bal te beschermen. Let op: de bal is hierbij prio 1, niet jij. Bescherm je hoofd dus goed tegen de stalen noppen van je matties. Tegelijkertijd mogen de tegenspelers de bal proberen af te pakken. Zo ontstaat het welbekende stapeltje spelers, de zogenaamde ruck. De sterkste partij wint de bal en het spel gaat verder.

Nieuwsgierig geworden en zin om eens een balletje te gooien en deze mooie sport uit te proberen? In de maand oktober zullen er introductietrainingen worden gegeven bij RugbyClub Drachten.
Houd hiervoor de Facebook en Instagram sites van RugbyClub Drachten in de gaten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!