7.3 °C
Harkema-Opeinde laat zege glippen in Burdaard

ma 20 mei 2019, 16.20 uur

BURDAARD - De wedstrijd Birdaard-Harkema Opeinde leek aanvankelijk louter verliezers op te leveren. Dankzij het 3-3 gelijke spel zag koploper Birdaard drie ploegen langszij komen. De titel is plots heel ver weg voor de Burdaarders. De bezoekers leken met het punt eveneens weinig op te schieten. Toen het nieuws binnenkwam dat Foarút in Rottevalle had verloren, veranderde de waarde van dat behaalde punt op slag. Met nog één speelronde voor de boeg is de ploeg van trainer Willem Schokker de belangrijkste gegadigde voor het behalen van de derde periodetitel.

De wedstrijd startte op een niveau zoals je dat ziet in de lagere Engelse klassen. Aftasten was er niet bij. Beide teams speelden vol op de aanval. De eerste kansrijke momenten waren er voor de gastheren. Een pegel van Lennart Kooistra ging over, een kopbal van Arjan Hiemstra uit een voorzet van diezelfde Kooistra kende hetzelfde lot, en een snoeihard schot van Hidde Kingma kon met moeite door Harkema-goalie André de Graaf met de voeten gepareerd worden.

Voetballend deed Harkema niets onder voor de thuisploeg. Na tien minuten mondde dit uit in de eerste kans. Een voorzet van Sake Kooistra werd door Hille Postma met een sliding centimeters naast het doel gewerkt. Even later had diezelfde speler pech toen een voorzet van hem net langs de tweede paal dwarrelde. Na exact 25 minuten piepte Hilbrand Benedictus er vandoor na een lange bal van Ronald van der Wal. Vanuit een lastige hoek ging de inzet van Benedictus voorlangs. Het Harkemaster overwicht ging even liggen. Op slag van rust draaiden de groengelen de duimschroeven weer aan. Na een afgeslagen hoekschop produceerde Chris Hoeksma een klimmend schot, dat rakelings langs de verre hoek suisde.

Een minuut later zag Alex van der Tuin een boogbal tot hoekschop verwekt worden door keeper Verhaag. Diezelfde Van der Tuin had het vizier in minuut 41 te hoog staan toen hij in kansrijke positie aan mocht leggen uit een voorzet van Sake Kooistra. Birdaard mocht niet mopperen dat het met de brilstand de pauze haalde. Twee minuten voor de rust werd de uitgangspositie nog fraaier voor de koploper. Vanuit het niets kwamen de Burdaarders op 1-0. Een misser in de Harkemaster defensie werd afgestraft door Arjan Hiemstra. Zo leek Harkema met een achterstand de catacomben in te gaan. Leek, want in de eerste minuut van de blessuretijd kwamen de Harkemasters langszij. Ronald van der Wal rukte op naar de rand van het vijandelijke strafschopgebied. Daar aangekomen nam Van der Wal het doel onder vuur. Hilbrand Benedictus stond in de baan van het schot en veranderde de inzet zodanig van richting dat keeper Verhaag kansloos was: 1-1.

Zo was het niet Birdaard, maar Harkema-Opeinde dat op een psychologisch zeer gunstig moment een tik uitdeelde. Het gescoorde doelpunt werkte door in het tweede bedrijf. Van meet aan grepen de Harekieten de thuisploeg bij de strot. In de 48ste minuut was het opnieuw raak. Hille Postma zette voor, Wilbert Huitema knikte raak. Birdaard moest nu komen. Dit bracht "De Heide" in een luxepositie. Acht minuten na de voorsprong profiteerde Harkema optimaal. Na een halve omhaal van Sake Kooistra kwam het lederen speeltuig via Hille Postma in een scrimmage terecht. Alex van der Tuin was rap ter plekke en frommelde de bal uit de kluts langs keeper Verhaag. Via de paal rolde de bal tergend langzaam over de doellijn: 1-3.

Harkema leek op dat moment een gewonnen wedstrijd te spelen. Het genoot alleen te lang na van het derde doelpunt. Birdaard combineerde zich vanaf de aftrap een weg door de Harkemaster defensie. Binnen de minuut bracht Lennaert Kooistra de marge terug tot één. Dit doelpunt hakte er behoorlijk in bij de bezoekers. Harkema was de kluts volledig kwijt en wist zich moeilijk te wapenen tegen de opportunistische speelwijze die Birdaard ging hanteren. Niet voor het eerst dit seizoen groeide André de Graaf aan Harkemaster zijde uit tot rots-in-de-branding. In de 65ste minuut tikte de goalie op prima wijze een bal onder de lat weg. Ook hierna bleef De Graaf fier overeind. De redding die de doelman 13 minuten voor tijd uit de hoge hoed toverde op een kopbal, was helemaal van wereldklasse. Met deze safe was de aanval nog niet afgelopen. De bal werd opnieuw ingebracht. Dit keer was De Graaf kansloos. Rutger Kooistra scoorde van dichtbij de 3-3.

Harkema wankelde en zag keeper De Graaf even later ternauwernood een hoog stuiterende vrije trap van Wilco van Kammen onder de lat weg tikken. Hierna leek er weer enige lijn in het spel van De bezoekers te komen. In blessuretijd was Harkema zowaar nog dicht bij een zege. Alex van der Tuin bracht een vrije trap in, die door Hilbrand Benedictus uitstekend richting de hoek werd gekopt. Albert Veenstra stond in de baan van de kopbal en kon zich niet snel genoeg uit de benen maken. Nadat Klaas van Zuiden namens Birdaard het doel koppend te hoog zocht, floot arbiter Over voor het einde.

Bij geen der beide partijen gingen de handen in de lucht. Tot de 1-3 leek er voor Harkema-Opeinde niets aan de hand. Dat Birdaard langszij kwam voelde als twee verliespunten. Later bleek dat de remise Harkema het minst pijn deed. "De Heide" staat in poleposition voor het winnen van de derde periode. Die prijs zal de Harkemasters zeker niet aan komen waaien. In de laatste speelronde komt VCR op visite. Die ploeg heeft nog alle reden om alles uit de kast te halen. De club uit Rinsumageast vecht namelijk volop tegen degradatie. Het belooft een spannend middagje te gaan worden op De Bosk.