8.2 °C

Ropta Boys blijft - na winst - 3e klasser

zo 19 mei 2019, 17.48 uur

EASTERNIJTSJERK - Het was zaterdagmiddag de wedstrijd van de waarheid. De belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Er moest gewonnen worden van concurrent Niekerk en daarnaast moesten de uitslagen bij overige wedstrijden gunstig uitpakken om degradatie voetbal te ontwijken. De eerste opdracht werd glansrijk uitgevoerd door het zeer gedreven voetballend Ropta Boys. De tweede opdracht slaagde ook, want onze buren uit Anjum wisten te winnen van VIOD en Veenhuizen won van Dokkum. Door de eigen winst op Niekerk en het verlies van VIOD en Dokkum is Ropta Boys met nog één wedstrijd te gaan volgend seizoen opnieuw 3e klasser. De doelstelling is hierdoor behaald onder trainer Yko de Boer en dat is knap te noemen in de 3e klasse B, waarin de onderlinge krachten dichtbij elkaar lagen dit seizoen.

1e helft.
Ropta Boys begon ontzettend sterk aan de wedstrijd. Ropta Boys kon vanaf minuut één tegenstander Niekerk onder druk zetten. Niekerk wist zich geen raad met het sterke spel van Ropta Boys. In de eerste 25 minuten was het een spervuur van aanvallen op de Niekerk verdediging. Onder leiding van Erik de Vries, want bij hem begon bijna alle gevaar, wist Ropta Boys het doel van Niekerk te bestoken. Maar het sterk verdedigend Niekerk hield stand, omdat de vele kansen en mogelijkheden in de eerste 25 minuten niet werden verzilverd.

Erik de Vries zag in de 10e minuut zijn inzet net voorlangs gaan en in de 12e minuut legde Tjidsger Braaksma de bal panklaar. Nu schoot Erik de Vries in kansrijke positie over. In de 18e minuut stond Erik de Vries andermaal aan de basis van een grote kans. Zijn voorzet van links werd met het puntje van de teen door Simon Dijkstra naast getikt. In de 20e minuut kon Tjidsger Braaksma bijna profiteren van een foutieve terug kopbal, maar hij kon met de punt van de voet niet goed uithalen met als gevolg een prooi voor de Niekerk keeper. Ondanks de druk bleef de treffer uit en komt Niekerk zo en nu dan richting Ropta Boys doel. Dit bleek de sleutel, want hierdoor kwam er voorin meer ruimte voor de spitsen van Ropta Boys.

Bijna lag de 1-0 in het net, maar een perfecte voorzet van Erik de Vries kon niet worden binnengekopt door Geert Linthof. Hij werd net voldoende gehinderd, waardoor het een rollertje werd voor de Niekerk keeper. De bevrijding kwam in de 35e minuut met een wonderschone goal van Simon Dijkstra. Een strakke pass van Anco Dijkstra werd goed aangenomen door Simon Dijkstra, die in één beweging de bal over de uitlopende keeper, lobde om daarna de bal via onderkant lat binnen wist te schieten voor 1-0. Na dit doelpunt greep de Niekerk trainer meteen in om aanvallend te wisselen. Dit sorteerde in de rest van de eerste helft niet tot aanvallender voetbal voor Niekerk. Ropta Boys was heer en meester. Alleen de stand bleef achter bij het grote overwicht in de eerste helft. Ruststand: 1-0.

2e helft.
In de tweede helft vocht Niekerk in het begin nog even voor een beter resultaat. Maar laatste man Kees Kool en keeper Johannes de Groot waren alert. Johannes de Groot moest nog een keertje met één hand optreden om erger te voorkomen. In de 57e minuut was er eindelijk de opluchting bij spelers en publiek. Een puike pass van Kees Kool bereikte Erik de Vries op links. Erik kapt zich heel goed vrij en schiet in de korte hoek knap binnen voor de 2-0.

Een bevrijding voor Ropta Boys, maar ook een bevrijding voor Erik de Vries die na een lange periode eindelijk weer wist te scoren. Na deze goal werd het iets rommeliger, want de warmte begon zijn tol te eisen bij de spelers, maar Ropta Boys kwam niet meer in gevaar. Het werd zelfs nog gemakkelijker in de 73e minuut. Niekerk speler Dennis Zwier moest zeer ongelukkig met rood vertrekken. In de 1e helft had hij reeds geel gekregen voor een overtreding en in de tweede helft kreeg hij geel, omdat hij zonder aanwijzing van de scheidsrechter na een blessure het veld in liep. Een sneue rode kaart, waarvan Ropta Boys optimaal profiteerde door nog tweemaal te scoren. In de 85e minuut wist Erik de Vries uit een vrije trap het hoofd van Christiaan Wijnsma te vinden. Christiaan Wijnsma, die niet altijd even gelukkig is met ondergetekende zijn verslagen, komt deze keer alle eer toe met zijn schitterende 3-0 voor Ropta Boys. Het slotakkoord kwam in de allerlaatste minuut. Rudi Torensma wist Geert Linthof aan te spelen op de rand 16 meter. Geert LInthof lag de bal goed en krulde deze schitterend in de kruising voor de eindstand van 4-0.

Na deze treffer en het laatste fluitsignaal van de goed fluitende scheidsrechter Melvin Schuurman blijft Ropta Boys ook volgend jaar uitkomen in de 3e klasse van de KNVB. Een zeer mooie en knappe prestatie. Eindstand: 4-0.

Afscheid: Na afloop was het tijd om in de laatste thuiswedstrijd afscheid te nemen van trainer Yko de Boer, de spelers Jan Pzn Braaksma, Martin Kool en Simon Dijkstra en van Jan Ernst Meinsma (TC lid en organisator) en Jan Torensma (verslaggever Ropta Boys 1). Voorzitter Theunis Linthof had lovende woorden voor Jan Pzn Braaksma, mister Ropta Boys en 18 jaar lang speler van Ropta Boys 1. Ook voor Martin Kool, die als Dokkumer geheel is opgegaan in de Ropta Boys familie en tevens de laatste jaren als rots in de branding op de voorstopper positie zijn mannetje stond.

Hetzelfde komt Simon Dijkstra ten deel. Hij heeft alle elftallen doorlopen, net als Jan Pzn Braaksma, maar moet voorlopig een stap terug nemen om zijn blessure gevoeligheid onder controle te krijgen. Naast de spelers is er lof voor Yko de Boer, die deze groep door de buiten wereld als moeilijk omschreven, wist te inspireren tot goede resultaten met uiteindelijk handhaving in de 3e klasse B. Naast bovengenoemde personen werden Jan Ernst Meinsma en Jan Torensma voor hun grote inzet bedankt. Aanvoerder Kees Kool kreeg daarna nog de gelegenheid om de afscheid nemende trainer, spelers, grensrechters en verslaggever te bedanken voor hun inzet met prachtige pakketten. Na alle afscheidswoorden kon daarna het feest beginnen bij Ropta Boys, want na de promotie van vorig jaar is toch knap om zich rechtstreeks te handhaven voor nog een seizoen 3e klas voetbal.