8.5 °C
Harkema-Opeinde wint van SC Franeker

zo 14 april 2019, 17.22 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft de goede reeks waaraan het bezig is een prima vervolg gegeven. De thuiswedstrijd tegen SC Franeker eindigde in een 2-1 overwinning. Hiermee werden de Harekieten rijkelijk bedeeld. De groengelen voetbalden een matige partij. Geen moment kwamen de groengelen in de buurt van het niveau dat een week eerder tegen AVC werd behaald. Omdat het uiteindelijk vooral om de punten draait in deze fase van het seizoen, was er niemand aan thuiszijde die hier om maalde.

De wedstrijd was drie minuten onderweg toen de thuisclub een aardige zet in de rug kreeg. Op een meter of twintig van het vijandelijke doel mocht Harkema-Opeinde een vrije trap nemen. Het schot dat Alex van der Tuin loste was hard, maar mistte precisie. Franeker-goalie Dennis Zijlstra verkeek zich volledig op de inzet. Al grabbelend zag Zijlstra de bal over de lijn rollen: 1-0.

Een vroege voorsprong werkt niet altijd bevrijdend. Dat bleek ook zaterdagmiddag. Harkema speelde onrustig. Hoewel Franeker ook zeker niet groots speelde, voetbalden de mannen uit de kaatsstad wel iets gemakkelijker. Nadat Harkema-keeper De Graaf na een kwartier een afstandsschot via zijn vingers rakelings naast zag dwarrelen, had Franeker-verdediger Gert Rijpstra in minuut 35 de gelijkmaker voor het intikken.

Na een voorzet kopte Jan van Duijn de bal terug op Rijpstra. De verdediger raakte het leder helemaal verkeerd waardoor deze naast rolde. Vier minuten later was Harkema-doelman De Graaf alert toen Tseard Boorsma namens de gasten hard op doel vuurde. De Graaf ranselde de pegel goed uit de korte hoek. Harkema had al een tijdje geen dreiging geuit. In de 40ste minuut liet de ploeg van Willem Schokker zien wat effectiviteit is en sloeg keihard toe. De 2-0 kon volledig op het conto geschreven worden van Daniël Postma.

Door goed druk te zetten, met als resultaat het veroveren van de bal, verschafte Postma zichzelf vrije doorgang naar het Franeker-doel. De youngster uit Augustinusga bleef koel en scoorde zijn eerste officiële doelpunt voor het Harkemaster vlaggenschip. Drie minuten later was er een herhaling van zetten.

Opnieuw was het Daniël Postma die goed doorzette en daardoor in kansrijke positie kwam. Dit keer ging Postma's poging over. Zo leek Harkema ondanks een matige eerste helft toch met een goed gevoel de kleedkamer in te gaan. Een minuut voor de pauze kwam er alsnog een tegenslag. Op een metertje of vijf vanaf de cornervlag kregen de gasten een vrije trap te nemen. Willem van Duijn bracht deze voor het doel, waar Gert Rijpstra met een stuit raak kopte.

Geen 2-0 maar 2-1 bij rust. Toen Jeffrey Guertin vijf minuten na de thee een pegel losliet die door keeper De Graaf over de deklat werd getild, werd duidelijk dat Harkema nog een lange tweede helft stond te wachten. Naast een afstandsschot van Daniël Postma, dat een metertje over vloog, liet de thuisploeg in aanvallend opzicht niets van zich horen.

De beste spelers aan Harkemaster zijde stonden zonder enige twijfel in de achterhoede. Albert Veenstra, Ronald van der Wal en Dennis Postma ploeterden zoals altijd voor elke grasspriet. Cris Alma en Wytse Couperus behoren al wekenlang tot de uitblinkers. Laatstgenoemde kwam in de 65ste minuut weer eens als winnaar uit de strijd in een duel met Tseard Boorsma. Door de bal met de hand te beroeren slaagde Boorsma er toch in een weg naar het Harkemaster doel te vinden. Hevige protesten volgden.

De leidsman liet doorspelen. Boorsma pakte het cadeautje niet uit en schoot naast. Franeker drong aan maar grote kansen bleven uit. In de 91ste sloeg de Harkema-supporters de schrik nog even om het hart. Een hoekschop van Rowan de Vries caramboleerde via de vuist van keeper De Graaf gevaarlijk richting kruising. Het geluk was aan de zijde van de gastheren. De bal spatte via de lat over.

Hoewel er theoretisch nog van alles mogelijk is, lijkt Harkema door de zege gevrijwaard van degradatiezorgen. De blik mag voorzichtig naar boven gericht worden. Doordat de groengelen dit seizoen zoveel moeite hadden om de staartploegen voor te blijven, zou het bijna vergeten worden dat er ook nog prijzen te behalen zijn. Het kampioenschap zit er niet meer in. De derde periode ligt nog wel in de mogelijkheden. Met 9 uit 3 is " De Heide" momenteel zelfs koploper in de strijd om deze laatste periode. De volgende wedstrijd zal pas plaats vinden over drie weken. Dan reist Harkema-Opeinde af naar hekkensluiter Marrum. Dit zal zeker geen appeltje-eitje worden. Het zijn de staartploegen van 4B die Harkema dit seizoen het meest pijn hebben gedaan.