Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

De koerier moest onder bedreiging van een vuurwapen de sleutels afstaan

Overvallers wilden auto van pizzakoerier hebben

do 4 april 2019, 17.52 uur

LEEUWARDEN - De vier mannen die op 14 november vorig jaar in Wergea een pizzakoerier overvielen, waren niet uit op geld, het was ze te doen om de auto waarmee de pizza's werden bezorgd. Daarmee wilde ze nieuwe delicten plegen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens de strafzaak tegen twee van de vier overvallers, beide inwoners van Franeker en 19 en 21 jaar oud. De koerier moest onder bedreiging van een vuurwapen de sleutels afstaan, waarna twee overvallers er met de auto vandoor gingen.

Gesloten deuren
Na een wilde achtervolging door de politie botste de auto op een industrieterrein in Heerenveen tegen een hek. Toen de inzittenden de benen namen, loste de politie een paar schoten. Twee minderjarige verdachten werden opgepakt. Een van hen, een inmiddels 18-jarige Franeker, is op 28 februari veroordeeld. Hij kreeg een werkstraf en een onvoorwaardelijke jeugddetentie. Zijn zaak werd toen achter gesloten deuren behandeld, dat gold niet voor de andere twee verdachten.

'Kale' gevangenisstraf
De 21-jarige hoorde twee jaar cel tegen zich eisen. Tegen de wens van de reclassering in wilde hij niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daardoor kon de reclassering ook niet met een strafadvies komen en eiste de officier van justitie een 'kale' gevangenisstraf. De 19-jarige was bereidwilliger, hij werkte wel mee aan de onderzoeken. Vanwege verschillende stoornissen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Een psycholoog adviseerde een behandeling en berechting volgens het jeugdstrafrecht.

Locatieverbod voor Franeker
Hij is al voorwaardelijk op vrije voeten. De officier eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest – hij heeft 111 dagen vast gezeten- en een voorwaardelijke jeugddetentie van 350 dagen. De Franeker moet zich aan een lange reeks voorwaarden houden, waaronder een behandeling en een locatieverbod voor Franeker. Ook moet hij vier maanden met een enkelband lopen.

Porsche van familielid
?Behalve dat ze de pizzakoerier hebben overvallen, hebben de Franekers ook ingebroken bij Telecomwinkels in Sneek en hun woonplaats. De telefoons wilden ze verkopen. Ook hadden ze ingebroken in de loods van een familielid van 19-jarige met de bedoeling om de Porsche van de eigenaar te stelen. De vader van de verdachte was op de hoogte van de diefstal. Hij had ook een telefoon gekregen die bij een van de inbraken was buitgemaakt. 'Je zult zo'n vader hebben', merkte de rechter op.

De Leeuwarder rechtbank doet op 18 april uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt