Account
Logo
Zoeken
8.3 °C
Foto: Geert Huisman

Techniek Tastbaar bij centrale in Noardburgum

vr 22 maart 2019, 18.01 uur

NOARDBURGUM - Het aantal vacatures in de techniek stijgt. Toch blijkt het erg lastig voor de bedrijven om goede technische mensen te vinden. Leerlingen komen van jongs af aan veel te weinig in aanraking met techniek en kiezen te weinig voor een technische opleiding.

Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee en een biologisch zuivelbedrijf of bijvoorbeeld het ziekenhuis: techniek is overal en overal zijn technici nodig. Wie kiest voor een loopbaan in de techniek heeft grote kans om een baan op eigen niveau en binnen het eigen vakgebied te vinden en kan rekenen op een mooi startsalaris en goede carrièrekansen. Maar hoe kun je jongeren enthousiasmeren voor de techniek? De TechNetkringen in Noord-Oost Friesland, een samenwerkingsverband van scholen en ondernemers hebben de handen ineen geslagen, want ondanks deze positieve berichten is het beeld dat leerlingen hebben van techniek beperkt. Projectleider John van Mierlo zegt: “We willen als ondernemers en docenten de leerlingen inzicht geven in de vele mogelijkheden die techniek biedt. Door het te ervaren kunnen zij ontdekken wat bij hen past en of techniek een optie is. Daarom kunnen leerlingen techniek komen ervaren op vrijdag 22 maart as. tijdens Techniek Tastbaar bij de Engie Energiecentrale in Burgum.”

De breedte van techniek
Op vrijdag 22 maart wordt bij de Engie Energiecentrale een groot event georganiseerd waarbij de technische ondernemers uit de regio laten zien wie ze zijn en wat ze doen. De leerlingen kunnen techniek zelf ervaren. De deelnemende bedrijven komen uit verschillende branches en geven hiermee een breed beeld van de mogelijkheden in de techniek, zoals: installatietechniek, landbouwwerktuigen, autotechniek, oppervlaktebehandeling, automatisering, metaalbewerking, tweewielers, aandrijftechniek, gevelbouw, scheepsbouw, woningbouw en techniek in de zorg. De bedrijven komen dus letterlijk naar de leerlingen toe! Uiteraard zijn ouders en leerkrachten ook van harte welkom.
Er wordt een presentaties gehouden over banen en werken in de toekomst. Ook worden er rondleidingen door de energiecentrale georganiseerd. De kinderen kunnen meedoen aan een vlogbattle waarmee een mooie vlogcamera gewonnen kan worden.

Achtergrond
Het werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering groeiende invloed op de werkinhoud. Het arbeidsmarktperspectief op mbo-niveau blijft goed. Wel zie je een verschuiving, want van personeel in de technische sector wordt een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van soft skills als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
28%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
28%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!