8.3 °C

Harkema-Opeinde na tumultueus slot met lege handen

zo 10 februari 2019, 14.43 uur

HARKEMA - Voor de vierde keer in anderhalf jaar tijd lukte het Harkema-Opeinde niet streekgenoot Rottevalle te verslaan. Nog niet eerder was de ploeg van trainer Willem Schokker er zo dichtbij als dit weekeinde. Tot de 87ste minuut koesterde het keihard werkende elftal een 1-2 voorsprong. Wat in de absolute slotfase gebeurde zal de neutrale voetballiefhebber hebben doen smullen. Dat gold niet voor de Harkemaster aanhang. Toen alle stofwolken waren opgetrokken had de koploper van 4B met 4-3 aan het langste eind getrokken.

Zaterdagochtend liet het zich al voorspellen dat de wind zich op sportpark It Hagehiem nadrukkelijk zou manifesteren. Dit leidde al in de tiende minuut tot een hachelijk moment voor het Harkemaster doel. Een voorzet dwarrelde alle kanten op. Keeper De Graaf wist de bal met moeite weg te werken. Vanuit de rebound kon Fokko van der Veer ternauwernood van scoren afgehouden worden. Zes minuten later was het wel raak. De bal lag alleen wel aan de andere kant van het veld in het net. Alex van der Tuin nam het doel direct onder vuur vanuit een vrije trap. Een juiste keuze. Via de muur dwarrelde de bal in de verre kruising: 0-1.

Logischerwijs liet Rottevalle het hier niet bij zitten. Het kreeg twee prima kansen op de gelijkmaker. André de Graaf - na een halfjaar blessureleed terug onder de lat bij de groengelen - liet zien het keepen geenszins verleerd te zijn en redde beide keren bekwaam. Toch was ook De Graaf kansloos toen Steffen Schra in de 26ste minuut vanaf een meter of twintig uithaalde en met een stuit de verre hoek vond. De score was weer in evenwicht. Daar zou nog voor de pauze verandering in komen. In de 37ste minuut bracht Alex van der Tuin een boogbal in de richting van het vijandelijke strafschopgebied. De voorzet smoorde op de rand van het strafschopgebied. Sake Kooistra bedacht zich niet en nam het leder direct op de pantoffel. Het zwierende schot viel prachtig binnen onder de deklat. Met een 1-2 voorsprong zocht Harkema de catacomben op.

In de tweede helft bleef deze voorsprong lange tijd redelijk eenvoudig overeind. Jorrit Schra dreigde vlak na de pauze. Zijn schot werd met de voet gepareerd door goalie De Graaf. In de 62ste minuut had Wilbert Huitema de marge op twee kunnen zetten. Een voorzet van Alex van der Tuin werd door Albert Veenstra voor de voeten gekopt van de in kansrijke positie verkerende Huitema. De topscorer van de bezoekers raakte het speeltuig niet helemaal goed, waardoor Rottevalle-doelman Arjen de Haan zijn hand net achter de bal kon krijgen. Hoezeer Rottevalle het hierna ook probeerde, de Harkemaster verdedigers hielden de opponent prima op afstand. Spelers als Wytse Couperus, Dennis Postma, Ronald van der Wal, Albert Veenstra en Cris Alma maakten overuren. Al deze inzet leek zich te lonen. Tot die fatale slotfase aanbrak.

In de 87ste minuut zette Erwin de Wind laag voor. De Harekieten kregen de bal moeilijk weg. Dat lukte pas nadat een speler van de gastheren ietwat ongelukkig werd gevloerd. De arbiter wachtte het voordeel af. Dat kwam er niet en zo volgde een strafschop. Invaller Liekele Kamminga benutte de elfmetertrap, al zat keeper De Graaf er heel dicht bij. Twee minuten later was ook de 3-2 een feit. Albert Veenstra verdedigde prima op een hoog ingebrachte bal. Volgens de leidsman deed Veenstra dit niet volgens de regels. Er werd een vrije trap gegeven vanaf de zestienmeterlijn. Jorrit Hoekstra haalde verwoestend uit. Strak kletste de bal in de benedenhoek.

Nadat Erwin de Wind met een stift het doel net te hoog zocht, ging Harkema in de zesde minuut van de blessuretijd met de moed der wanhoop op jacht naar een punt. Albert Veenstra denderde gevaarlijk het Rottevalster strafschopgebied in. Hier werd de ijverige verdediger ten val gebracht. Een fluitsignaal klonk. Tot verbazing van velen volgde er geen penalty maar een vrije trap. Hille Postma belastte zich met deze laatste schietkans. De poging van Postma kon niet klemvast gepakt worden door de keeper De Haan. Vanuit de scrimmage die ontstond prikte Sake Kooistra de bal in de touwen: 3-3. Nog was de koek niet op. Nog voor de Harkemaster vreugdekreten verstomd waren was het 4-3.

In de achtste minuut van de blessuretijd kopte Jorrit Schra zijn team naar de winst. In het tumult dat volgde oordeelde arbiter Vegter - die al enige tijd het spoor bijster was - dat het beter was een einde te maken aan de strijd.

Zo werd er voor de derde keer dit seizoen niet afgetrapt nadat Harkema-Opeinde een tegentreffer incasseerde in blessuretijd. De druiven bij de bezoekers waren bijzonder zuur. Een zege was allicht iets te veel van het goede geweest. Met een nederlaag kwam de ploeg er bijzonder bekaaid af. Het is echter het bekende lied: bij kopploegen valt het balletje vaak goed, bij staartploegen valt het balletje vaak verkeerd. Volgende week krijgt Harkema in het Menaldumer Foarút een ploeg op visite die in hetzelfde schuitje bivakkeert. Als dan dezelfde inzet aan de dag wordt gebracht als zaterdagmiddag in Rottevalle, moet het kwartje een keer goed gaan vallen.