Account
Logo
Zoeken
5.8 °C
Motorclub Dirty to Be wint beroep tegen gemeente

Motorclub Dirty to Be wint beroep tegen gemeente

wo 14 november 2018, 10.55 uur

DRACHTEN - Motorclub Dirty to be heeft het hoger beroep tegen de gemeente Smallingerland gewonnen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag deed woensdag uitspraak. De gemeente had de dwangsom (van 10.000 euro) niet in deze vorm mogen opleggen (en innen).

De aanleiding van het geschil ontstond nadat het college van B&W de motorclub een dwangsom oplegde. Het college vond dat de motorclub hun gebouw aan de Gaffel in Drachten op een wijze gebruikte dat in strijd was met het bestemmingsplan. Zo werd het gebouw gebruikt als clubhuis met een bar en stamtafel. Daarnaast vond er een vergadering plaats waarbij ook niet-leden van de motorclub aanwezig waren. Zo liepen er mensen rond met kleding met daarop de tekst 'MC Blackguards'. Er werd vervolgens door de gemeente een dwangsom opgelegd en deze werd ingevorderd.

De Raad van State oordeelde woensdag anders. Uit de uitspraak blijkt dat de voorzieningen als een bar en stamtafel niet direct verboden zijn in het bestemmingsplan. Enige voorwaarde is dat de voorzieningen ondergeschikt zijn aan een activiteit die wel is toegestaan. Bij de motorclub betreft dat het sleutelen aan motoren. Dat het gemeentebestuur de motorclub opdroeg de bar en de stamtafel helemaal te verwijderen, gaat volgens de Raad van State te ver.

Verder heeft de gemeente de dwangsom willen invorderen, omdat bij een vergadering ook niet-leden van de motorclub aanwezig zouden zijn geweest. Tijdens een controle waren er mensen aanwezig die mogelijk een relatie hadden met een andere motorclub dan Dirty to Be. Bij die controle zijn de gemeente en de politie echter niet op het terrein geweest en hebben zij met niemand gesproken. Daarom heeft de gemeente bij de Raad van State niet aannemelijk gemaakt dat de motorclub handelde in strijd met de last die bij de dwangsom hoort door niet-leden toe te laten.

De Afdeling bestuursrechtspraak vernietigt het besluit van de gemeente op het bezwaar van de motorclub en de invordering van de dwangsom. Dat betekent dat de gemeente het geld niet mag incasseren en dat het opnieuw op het bezwaar van de motorclub moet beslissen. Daarbij moet de gemeente de uitspraak van woensdag meenemen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.7%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
16.9%
Geen mening  
29.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen