6.6 °C
Harkema-Opeinde roemloos ten onder
Chris Hoeksma in duel in de 16 meter

zo 4 november 2018, 11.32 uur

KOOTSTERTILLE - Harkema-Opeinde is er niet in geslaagd de onderste regionen van de vierde klasse B achter zich te laten. In Kootstertille werd met 3-1 verloren. Over het geheel toonde de thuisploeg in deze streekderby nadrukkelijker de wil om te winnen. Wat kansen betreft, waren de verhoudingen in evenwicht. Terwijl Kootstertille halve mogelijkheden vanuit de lastigste hoeken tot doelpunt promoveerde, slaagde Harkema er niet in enkele uitgelezen mogelijkheden te benutten. Tekenend was het dat het Harkemaster doelpunt op naam kwam van een Kootstertille-verdediger.

Ondanks het teleurstellende resultaat was de beginfase van de groengelen niet onaardig. Harkema-Opeinde was aanvankelijk de bovenliggende partij en kreeg in de twaalfde minuut een goede mogelijkheid de score te openen. Wilbert Huitema baande zich een weg het Tilster strafschopgebied in. In de korte hoek vond Huitema keeper Uitterdijk op zijn pad. Kootstertille had door dat er een schepje bovenop moest doen en nam het initiatief over. Al vrij vlot resulteerde dit in 1-0. De treffer kwam uit de lucht vallen, maar was daarom niet minder fraai. Douwe Hoekstra bedacht zich niet en haalde uit. Het harde schot verdween in de verre kruising. Harkema moest op jacht naar de gelijkmaker, maar naarmate de eerste helft vorderde werd het er niet beter op bij de bezoekers. Met een prima dieptepass stuurde Wilco van der Heide Tom van der Veen alleen op pad. De lob die volgde verdween over het doel. In de 34ste minuut had Kootstertille meer fortuin. Ietwat ongelukkig raakte Wilbert Huitema op eigen helft de bal kwijt. Het speeltuig kwam terecht bij Gerbrand Waaksma, die vanaf een meter of twintig direct vuurde. Het eindstation van Waaksma's poging was het doelnet in de verre hoek: 2-0. Vijf minuten voor de rust strooide Waaksma nog meer zout in de Harkemaster wonde. Op fraaie wijze ramde hij de bal vanuit een lastige hoek via de onderkant van de lat in het doel.

In de vijf minuten die resteerden tot de pauze kreeg Harkema nog twee prima kansen om de uitgangspositie minder uitzichtloos te maken. Hille Postma zette Chris Hoeksma vrij voor keeper Uitterdijk. Oog in oog met de Tilster goalie raakte Hoeksma de benen van het sluitstuk. Nog geen minuut later bracht Alex van der Tuin de bal in het strafschopgebied. Er volgde een scrimmage waarbij zowel Wilbert Huitema als Chris Hoeksma er niet in slaagde de knikker over de doellijn te frommelen. Kootstertille kon zo de rust in gaan met een 3-0 voorsprong en met deze score zat de ploeg van trainer Jan van Dijk in een zetel. Het liet Harkema-Opeinde in de tweede helft rustig spartelen. De Harekieten wisten zich vrijwel niets te creëren en er ontspon zich een gezapig duel. De eerste kans na de pauze was zelfs voor de gastheren. Harkema-keeper Anne Hoeksma sloeg een kopbal van Jouke Waaksma prima uit de hoek. Pas toen de officiële speeltijd al verstreken was, kwamen de bezoekers nog enigszins in de buurt van een doelpunt. Na een fraaie actie speelde invaller Paul van der Heide Sake Kooistra in. Kooistra zocht het doel een half metertje te hoog. Een minuut later was het wel raak. Marten Pieter Hoeksma leverde een voorzet af, die onderweg door Menno Waasdorp met het hoofd werd getoucheerd. De onfortuinlijke Waasdorp klopte hiermee zijn eigen keeper in de korte hoek. Meteen na de aftrap was er opnieuw gevaar voor keeper Uitterdijk. Sake Kooistra zette voor, waarna verdediger Wytse Couperus zich plotseling alleen voor het vijandelijke doel bevond. Couperus kwam niet helemaal uit met zijn passen. Wat volgde was een zachte inzet die een gemakkelijke prooi werd voor de doelman. Ook al had Couperus gescoord, het zou slechts voor de statistieken zijn geweest. Nog geen vijf seconden later floot de arbiter voor het einde.

Een teleurstellende middag voor de in groten getale meegereisde aanhang. Na de zege op Marrum van vorige week werd gehoopt dat de aansluiting met de middenmoot aanstaande zou zijn. Het tegenovergestelde gebeurde. De ranglijst van de vierde klasse B lijkt zich al in twee helften te gaan splitsen. Vooralsnog hoort Harkema-Opeinde bij de verkeerde helft, namelijk de rechterhelft. Volgende week dus een zeer belangrijk duel. Oostergo, net als Harkema een team dat met horten en stoten presteert, komt dan op bezoek.