4.2 °C
Harkema-Opeinde opgelucht na eerste driepunter

zo 28 oktober 2018, 15.28 uur

HARKEMA - Na vier wedstrijden zonder zege heeft Harkema-Opeinde eindelijk de eerste driepunter behaald. In de vijfde speelronde was Marrum het haasje. De overwinning van de Harekieten was dik verdiend, maar kwam in de slotfase zowaar onder druk te staan. Omdat de thuisploeg verzuimde de marge van twee uit te breiden, zag Marrum na de 2-1 in de 82ste minuut kans om nog een punt mee te kapen uit Harkema. De kleibewoners waren er ook nog eenmaal dichtbij, maar uiteindelijk zat het Harkema-Opeinde dit seizoen voor het eerst mee en kon er na 90 minuten gejuicht worden.

Zoals in het gros van de tot nog toe gespeelde competitiewedstrijden had Harkema-Opeinde een veldoverwicht. Dat werd in het eerste bedrijf beloond met een 1-0 voorsprong. Hoewel de kansen schaars waren, dreigden de groengelen meer. De openingstreffer kreeg gestalte in de 24ste minuut. Een vrije trap van Wytse Couperus plofte voor de voeten van Gerard Spinder. Die zette Chris Hoeksma keurig vrij voor het Marrumer doel. Hoeksma bleef koel en vond het net in de korte hoek. Het was zeer spijtig dat de doelpuntenmaker kort na de 1-0 geblesseerd raakte. Hoeksma probeerde het duel te vervolgen, maar constateerde in de rust dat het verstandiger was de strijd te staken. Hierdoor werd halverwege Hilbrand Benedictus in het veld gebracht. De invaller had niet lang nodig om een stempel op de wedstrijd te drukken. Twee minuten na de pauze rondde de van een blessure terugkerende schutter een goede steekpass van Hille Postma af. Gezien de voorbije weken, waarin tot twee keer toe een voorsprong van een doelpunt onnodig werd verspeeld, voelde een marge van twee als een bevrijding.

De 2-0 score kwam zelden onder druk te staan voor de thuisploeg. Sterker nog, er had nog een derde treffer bij kunnen komen. Met een prima boogbal stuurde Gerard Spinder Sake Kooistra alleen op het vijandelijke doel af. Kooistra vond keeper Roersma op zijn pad. Hoewel Marrum de beschikking had over enkele zeer behendige, snelle spelers, duurde het tot minuut 78 voordat de bezoekers echt gevaarlijk werden. Een harde knal van Pieter Hoekstra werd door Harkema-goalie Anne Hoeksma uitstekend uit de hoek geranseld. Vier minuten later moest Hoeksma het antwoord schuldig blijven toen diezelfde Pieter Hoekstra opnieuw uithaalde van een metertje of twintig. Het werd zo weer spannend en dat was niet nodig. Vlak voor de 2-1 had Hille Postma namelijk een uitgelezen mogelijkheid de wedstrijd te beslissen. Na een voorzet van Wilbert Huitema kopte Postma van dichtbij op keeper Roersma. In de kluts die volgde slaagde Marrum er in de bal te ruimen. Met nog acht minuten te spelen en een magere marge begon bij veel Harkema-supporters het doemscenario dat tegen Birdaard gestalte kreeg te dagen. Bijna was het er ook van gekomen. Vanaf behoorlijke afstand nam Eric Dijkstra het Harkemaster doel onder vuur. Het speeltuig spatte via de onderkant van de lat het veld weer in. Harkema haalde opgelucht adem en kreeg hierna twee kansen de wedstrijd alsnog vroegtijdig koud te maken. Hilbrand Benedictus schoot alleen voor het doel op de voeten van doelman Roersma, Hille Postma zag zijn pegel door diezelfde keeper over gestompt worden. Het deed Harkema dit keer geen pijn.

De zege werkte als balsem op de Harkemaster voetbalziel. Na zoveel tegenslag dan toch de victorie. Dat was ook wel nodig. In de vierde klasse B lijkt vooralsnog iedereen van iedereen te kunnen winnen. Om een rol van betekenis te kunnen spelen is het dan zaak niet al te ver achterop te raken. Volgende week wacht de uitwedstrijd in Kootstertille. Zoals Harkema nimmer kansloos is geweest tegen de hooggeplaatste clubs uit 4B, zo zal De Tille zich er van bewust zijn dat het ook tegen niemand kansloos is. Bovendien is Kootstertille-Harkema Opeinde een derby en in dergelijke partijen is de kwaliteit van de selecties of de stand op de ranglijst vaak van ondergeschikt belang. Een kraker dus!