Account
Logo
Zoeken
6.6 °C
Wens voor breed vuurwerkdebat in Smallingerland

Wens voor breed vuurwerkdebat in Smallingerland

wo 17 oktober 2018, 20.50 uur

DRACHTEN - ChristenUnie, GroenLinks en D66 in Smallingerland willen begin 2019 graag een breed maatschappelijk debat over het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Een motie is voorlopig aangehouden, ook omdat verschillende argumenten zijn aangedragen om dit aan te vliegen.

De partijen hadden het college van burgemeester en wethouders willen opdragen om de inwoners van de gemeente te betrekken bij de invulling van het beleid over vuurwerk. Eventueel zou er dan een stappenplan moeten worden gemaakt, in het geval de wens ontstaat voor een andere invulling van het gebruik van consumentenvuurwerk.

"De discussie moet in onze ogen breed worden gevoerd. Van niets veranderen tot volledig afschaffen. Het gaat in de eerste plaats om een volksfeest, maar we zien ook de schadelijke randen. In hoeverre willen we die aanpakken. Daar zouden we graag met z’n allen een discussie over voeren", motiveerde raadslid Jouke de Jong van de ChristenUnie.

Het CDA gaf bij monde van Hans Doddema aan dat de mensen zelf een verantwoordelijkheid hebben. Sandra de Jong van de ELP deed het voorstel om als raad zelf een debat te organiseren, in plaats van het "over de schutting gooien bij het college."

Burgemeester Tom van Mourik heeft zijn oor bij de politie te luister gelegd. "De afgelopen drie jaren is er minder overlast dan op een reguliere zaterdagavond op de Kaden." Voor Jouke de Jong was dit een motivatie om het onderwerp juist nu op te pakken. "Je moet het dak repareren als de zon schijnt. Juist nu is de tijd om het debat er over te voeren. Hadden we dat met andere discussies, die ook in december worden gevoerd, ook maar gedaan."

Het is nog onduidelijk wanneer het onderwerp eventueel weer op de politieke agenda verschijnt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
78%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.8%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie