7.8 °C

Ropta Boys verliest van veel feller Waskemeer

zo 14 oktober 2018, 15.13 uur

EASTERNIJTSJERK - Menig supporter had hoge verwachtingen afgelopen zaterdagmiddag van Ropta Boys. Deze verwachtingen waren gebaseerd op het goede resultaat van vorige week in en tegen Niekerk. Men zag daar een hardwerkend en gedreven spelend Ropta Boys. Maar de ene wedstrijd is de andere niet, want afgelopen zaterdagmiddag waren de rollen omgekeerd. Een apathisch en afwachtend Ropta Boys die eigenlijk elke keer werd afgetroefd door een veel feller Waskemeer. Het besef om uit de onderste regionen te kruipen was in ieder geval goed af te lezen uit het spel van Waskemeer. Deze ploeg ging er geheel voor en dit was niet of in veel mindere mate aanwezig bij de Ropta Boys selectie. De uiteindelijke overwinning was dik verdiend voor de gasten uit Waskemeer. Voor Rota Boys was het deze middag een harde les. Als nieuweling kun je in deze klasse niet op 80 of 90 procent beginnen. Je moet er meteen staan en elke week voluit voor de punten gaan knokken.

1e helft.
Vanaf minuut één gaf Waskemeer ontzettend snel druk. De eerste tien minuten leverde dit geen echt gevaar op. Maar in de 10e minuut was het meteen raak. De spelers van Ropta Boys stonden gewoonweg niet op te letten bij een korte corner. Na de korte corner kon een Waskemeer speler geheel ongehinderd een voorzet geven op een geheel vrijstaande speler in het vijf meter gebied om simpel de 0-1 binnen te knikken. Deze goal kon alleen vallen door onoplettendheid bij Ropta Boys. Niet bij de les en niet gefocust. Hierdoor liep de ploeg meteen achter de spreekwoordelijke feiten aan.

Men probeerde daarna de wedstrijd op te pakken. Dit leek enigszins te lukken, maar twee kansen op aangegeven van Geert Linthof voor Erik de Vries werden niet verzilverd. Eerst werd zijn te zachte inzet een prooi voor de Waskemeer keeper. De tweede kans in de 21e minuut was groter en nu werd zijn harde inzet met moeite tot corner verwerkt. De corner werd door Geert Linthof goed indraaiend genomen, maar een verdediger van Waskemeer haalde de bal koppend van de lijn. Dit waren de magere hoogtepunten aan Ropta Boys zijde. Irritatie en praten tegen de leiding leverde geel op voor Martin Kool.

In de 30e minuut geeft Nik van der Voort de bal knullig weg met als gevolg een sublieme actie van Waskemeer. In één beweging werd de spits gezocht en met een subtiele voetbeweging door de benen van Jan Pzn Braaksma kwam hij alleen voor keeper Johannes de Groot te staan. Zeer beheerst werd deze dikke fout van Ropta Boys afgestraft met 0-2. De ellende werd nog groter toen in de 38e minuut de scheidsrechter de voor buitenspel vlaggende grensrechter negeerde en de uiteindelijke voorzet door Martin Kool onfortuinlijk in eigen doel werd geschoten. (0-3) Tegenover deze goals was er nog een schot van Erik de Vries uit een rebound die net naast ging en Edwin de Vries schoot in de 46e minuut nog recht in de handen van de Waskemeer keeper. Ruststand: 0-3.

2e helft.
In de tweede helft beet Ropta Boys iets meer van zich af, maar een wedstrijd is het niet meer geworden, omdat Waskemeer de gehele wedstrijd scherp stond te voetballen. Van verslapping was geen sprake. De aanvallen van Waskemeer waren en bleven de gehele wedstrijd gevaarlijk. Ropta Boys kreeg in de tweede helft nog wel een paar mogelijkheden om de stand draaglijker te maken, maar ook dat lukte niet op deze zonovergoten middag.

In de 57e minuut bracht Erik de Vries spits Tjidsger Braaksma in stelling, maar zijn inzet ging naast. In de 64e minuut was er eindelijk een schitterende aanval te aanschouwen bij de thuisclub. Deze aanval mondde uit op de rand 16 meter voor de voeten van Rudi Torensma, maar het schot van Rudi verdween niet in, maar over het doel. In 69e minuut was er opnieuw een mooie aanval. Deze keer lag Erik de Vries de bal koppend klaar voor Edwin de Vries. Met een stuit haalde Edwin de Vries hard uit, maar het harde schot kwam recht op de keeper af, waardoor een eretreffer deze middag uitbleef. Tegenover deze kansen had Waskemeer ook nog voldoende mogelijkheden om Ropta Boys nog meer pijn te doen in deze wedstrijd.

Ropta Boys leek ongeschonden de tweede helft door te komen, maar in 86e minuut werd nogmaals bevestigd dat Ropta Boys deze middag niet goed bij de les was. Slecht verdedigen leverde een mogelijkheid op voor Waskemeer. In eerste instantie werd de inzet nog van de doellijn gekopt, maar bij de rebound ging opnieuw alles mis en kon de veel attenter Waskemeer speler de bal intikken voor de 0-4 eindstand. Tevens was er nog geel in de slotminuut voor Kees Kool en een Waskemeer speler bij een opstootje.

Conclusie: Ropta Boys speelde om wat voor reden dan ook heel ver beneden haar kunnen. Een verdiende nederlaag werd een feit. Hopelijk was deze wedstrijd een harde les voor de mannen van trainer Yko de Boer en leider Andries Weidenaar. Zeer scherp beginnen is de allereerste basisbehoefte in elke wedstrijd. Dat zal Ropta Boys voortaan moeten brengen en de eerste mogelijkheid daarvoor is volgende week zaterdag thuis tegen VIOD. Eindstand: 0-4.