Account
Logo
Zoeken
6.4 °C
Man met babbeltruc pikt geld van oude mensen

Man met babbeltruc pikt geld van oude mensen

do 13 september 2018, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Een 53-jarige man die vooral oudere mensen met een babbeltruc geld afhandig maakte, moet twee jaar zitten. De man, hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden wegens diefstal en oplichting veroordeeld tot een celstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man is vaker veroordeeld voor soortgelijke feiten. De laatste veroordeling was van mei 2018, toen kreeg hij van de politierechter in Limburg vier maanden cel.

Hij moest zich twee weken geleden in Leeuwarden verantwoorden voor in totaal twaalf diefstallen en gevallen van oplichting. Vier zaken werden door de rechtbank uitvoerig behandeld, de andere acht niet, maar die had de man wel bekend. Hij richtte zich bewust op mensen die op leeftijd waren. Een paar keer had hij zich voorgedaan als een bekende van de buren van de slachtoffers, met de vraag of hij even binnen mocht komen om te bellen. Als hij eenmaal binnen was, kwam hij met een zielig verhaal om de mensen geld af te troggelen.

Dat deed hij zo overtuigend, dat sommige slachtoffers hem zelf hun bankpas met pincode meegaven. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij alleen maar om zijn eigen financiële gewin heeft gedacht en zich niet heeft bekommerd om de mensen die hij soms onherstelbare schade heeft berokkend. 'Voor een aantal slachtoffers is hun oude dag plotseling getekend door angst en wantrouwen jegens de medemens', aldus de rechtbank.

De oplichter heeft onder meer toegeslagen in Leeuwarden (tweemaal), Drachten en Groningen. De rechtbank bepaalde dat hij aan drie slachtoffers in totaal meer dan 4600 euro moet terugbetalen. Hij komt onder toezicht van de reclassering en hij krijgt een behandeling. Na zijn detentie komt hij in een instelling voor begeleid wonen en moet hij meewerken aan schuldhulpverlening.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!