Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Collectief Harkema-Opeinde klopt Kollum

zo 9 september 2018, 15.05 uur

KOLLUM - Dat in de voetballerij het elftal met de beste voetballers niet altijd wint, bleek zaterdagmiddag bij de wedstrijd Kollum-Harkema Opeinde. De selectie van gastheer Kollum herbergde zonder twijfel spelers met meer ervaring. Tweede klasse, soms zelfs eerste klasse hadden de meeste oranjehemden in een recent verleden gespeeld. Daar tegenover staken de CV's van de meeste Harekieten schril af. Als ploeg was Harkema-Opeinde echter bereid voor elke meter te vechten. Een goed voorbeeld hiervan was Fokko Spinder, die ondanks een enkelkwetsuur weigerde het veld te verlaten. Mede hierdoor versloeg vierdeklasser Harkema derdeklasser Kollum met 1-2. Op basis van kansen was dat niet eens onverdiend.

De thuisploeg voetbalde gemakkelijker, maar wat dreiging betreft was Harkema minstens zo gevaarlijk als Kollum. De eerste kans was dan ook voor de bezoekers. Fokko Spinder zette voor, waarna de kopbal die broertje Gerard produceerde ternauwernood door keeper Dijkstra gepareerd kon worden. In de rebound kwam Sjirk Bruining net een teen te kort om de bal in het lege doel te krijgen. Deze bijna-goal had Kollum wakker geschud. Harkema-keeper De Graaf kwam oog in oog met Kollumer Gerard van Zonneveld als winnaar uit de strijd.

Verdediger Albert Veenstra ruimde de bal voordat een van de aanstormende Kollumers gevaarlijk kon worden. Het zou niet voor het laatst zijn dat Veenstra redding zou brengen deze middag. Vlak hierna kwam ook Marinus Hoekstra alleen voor het Harkemaster doel te staan. Zijn inzet verdween in het zijnet. Ondanks dit tweetal kansen slaagde Kollum er nimmer in grip te krijgen op de Harekieten. Van een overwicht was zelden sprake. Sterker nog, Harkema-Opeinde ging nadrukkelijk op zoek naar de 0-1. Hilbrand Benedictus was hier dicht bij. Na een verre ingooi van Albert Veenstra zag Benedictus de bal bij de tweede paal net voor zijn hoofd weg gestompt worden door doelman Dijkstra. Diezelfde goalie redde even later fraai op een lage knal van Hille Postma, die werd vrijgespeeld door Chris Hoeksma. Kollum nam het initiatief weer over en in de vijf minuten die volgden was het aan de andere kant drie keer bijna raak. Het dichtst bij een doelpunt was Gerard van Zonneveld, die uit een hoekschop op de paal kopte. Terwijl een score van 2-2 of 3-3 halverwege niet had misstaan, leek de rust in te gaan met de brilstand. Toen de klok al op 45 minuten stond, was het toch raak. Het waren de bezoekers die afdrukten. Een vrije trap van Fokko Spinder werd bij de tweede paal tegendraads binnen gewerkt door Gerard Spinder.

Een mooie opsteker vlak voor de rust, maar pal nadat er aan de tweede helft was begonnen werd de score alweer in evenwicht gebracht. Een combinatie tussen Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan werd door laatstgenoemde afgerond. Nog voordat de 1-1 op het scorebord was gezet, hadden de Harkemasters de voorsprong alweer in ere hersteld. Sjirk Bruining leverde een iets te scherpe voorzet af op Chris Hoeksma. Doelman Dijkstra van Kollum was hierdoor net eerder bij de bal dan Hoeksma, maar in zijn poging de bal te ruimen knalde het Kollumer sluitstuk tegen Hoeksma aan. Het leder stuitte voor de voeten van Hilbrand Benedictus, die het speeltuig beheerst in het lege doel schoof: 1-2.

Kollum kon weer opnieuw beginnen en een stormloop werd verwacht. Deze bleef uit. Het waren de gasten die de partij hierna hadden kunnen beslissen. Chris Hoeksma schoot voorlangs. Veel groter was de kans voor Hilbrand Benedictus in de 66ste minuut. Willem Spoelstra veroverde de bal van Joop Pijnacker, maar nam in zijn charge de Kollumer goalgetter mee. Het wachten was op het fluitsignaal van de arbiter, maar dat kwam niet en zo kon het dat er plotseling drie Harekieten alleen richting het vijandelijke doel gingen. Hilbrand Benedictus had de hoek voor het uitzoeken, maar hij koos ervoor om Willem Spoelstra aan te spelen, die zich in buitenspelpositie bevond. Nadat Harkema-goalie De Graaf met de voet redding bracht op een inzet van Van Zonneveld, werd het steeds duidelijker zichtbaar dat bij "De Heide" de pijp leeg was. Kollum drong aan, dreigde, maar creëerde geen enkele uitgespeelde kans. Die waren juist voor de bezoekers.

In de jacht op de gelijkmaker vielen er achterin bij de thuisploeg gaten. Hilbrand Benedictus mocht het op aangeven van Chris Hoeksma nogmaals proberen alleen voor keeper Dijkstra. Dit keer speelde besluiteloosheid de spits parten. Meteen daarna baande de prima spelende Gerard Spinder zich een weg langs de defensie. De voorzet van Spinder werd door Sjirk Bruining op doel geknald, maar een verdediger bracht op de doellijn redding.

De missers deden Harkema geen pijn, al zou dat wat betreft het behalen van de volgende bekerronde wel het geval kunnen zijn. Desondanks een knappe zege voor de ploeg van Willem Schokker. Met de thuiswedstrijd tegen het reeds uitgeschakelde Opende in het verschiet, ligt de weg naar de knock-outfase van het bekertoernooi nog open. Hoewel de ogen vooral zijn gericht op de competitie-opener tegen Rottevalle, zou het behalen van de volgende ronde alvast een leuk succesje zijn voor de Harkema-ploeg.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!