6 °C

Geen winnaar in Harkemaster dorpsderby

ma 3 september 2018, 15.26 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde is de bekercompetitie begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Harkemase Boys 2. Met deze uitslag mocht de thuisploeg het meest content zijn. De roodhemden waren het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij. Pas in de tweede helft leverde het overwicht ook uitgespeelde kansen op voor de bezoekers. Met name in de slotfase drong de ploeg van Sjoerd Jan Eppinga nadrukkelijk aan op een tweede treffer. Deze viel niet. Het duel eindigde hierdoor onbeslist.

Op papier was de wedstrijd Harkema Opeinde-Harkemase Boys 2 het eerste officiële duel van het seizoen, een bekerwedstrijd in de poulefase. Dikwijls worden zulke potjes als verkapte training beschouwd. Dat het zaterdagmiddag niet om een wedstrijd om des keizers baard ging, wees het toeschouwersaantal uit; liefst 650 toeschouwers omzoomden het veld. De vele aanwezigen zagen vanaf het eerste fluitsignaal een Harkemase Boys dat gemakkelijker voetbalde, zonder hierbij tot grote kansen te komen. De eerste uitgespeelde mogelijkheid was voor de groengele brigade.

In de negende minuut plofte een corner voor de voeten van Sake Kooistra. De uithaal die volgde werd van de doellijn gehaald. In de achttiende minuut hadden de gastheren meer geluk. Een verre ingooi van de uitstekend spelende Albert Veenstra reikte een heel eind tot in het boys-strafschopgebied. Keeper Jordy Seepma kwam onnodig ver uit zijn veste. Hierdoor elimineerde hij zichzelf toen Hille Postma de bal door kopte. Met een stuit kwam de kopbal in de winkelhaak terecht: 1-0. Harkema-Opeinde wist na de openingstreffer geen gevaar meer te stichten voor het vijandelijke doel. Harkemase Boys dreigde meer, maar de meeste doelpogingen verdienden hooguit het predikaat speldenprik. Simon IJzerman was het dichtst bij de gelijkmaker met een schot dat voorlangs rolde.

Al vlot na de pauze werd duidelijk dat de thuisploeg nog een hele lange tweede helft stond te wachten. Net als in het eerste bedrijf waren de gasten voetballend de betere. Dit keer kwamen ze ook steeds gevaarlijker voor het doel van keeper De Graaf. Toch was ook nu de eerste grote kans weer voor "De Heide". Sake Kooistra zette goed door na een lange bal van Fokko Spinder. Kooistra was net eerder bij de bal dan invaller-keeper Marco Tiemens, maar de inzet van de vuurvreter belandde in het zijnet.

Drie minuten later - in de 65ste minuut - was het aan de andere kant van het veld wel raak. Het doelpunt van Harkemase Boys was zonder meer verdiend, maar de wijze waarop de bal binnenviel was sneu voor de thuisploeg. Een eigen doelpunt bracht de zaak in evenwicht. Door de gelijkmaker leek het rood-witte overwicht te gaan liggen. Hoewel André de Graaf eerst nog een vlammend schot van Jorrit van der Weij uit de hoek stompte, kreeg Harkema-Opeinde in de 74ste minuut een prima mogelijkheid de voorsprong in ere te herstellen. Sake Kooistra speelde Ronald van der Wal in. Met een fraaie voetbeweging verschafte Van der Wal zich vrije doorgang naar het boys doel. Keeper Tiemens verkleinde zijn doel goed en kwam hierdoor als winnaar uit de strijd in het één-op-één-duel. In het slotkwartier was het vooral Harkemase Boys dat de klok sloeg. Harkema-Opeinde raakte zwaar in de verdrukking en de bezoekers kregen nog een handvol prima mogelijkheden. Jorrit van der Weij raakte de bovenkant van de lat op aangeven van Oetse Veenstra. Even later zag Van der Weij zijn kopbal over getikt worden door keeper De Graaf. Nadat de goalie van de gastheren nog een verdekt schot uit de korte hoek haalde, was het slotakkoord voor Renze van der Meulen. Zijn vrije trap krulde net langs de kruising.

Enigszins opgelucht haalde Harkema-Opeinde het laatste fluitsignaal. Geen van de beide Harkemaster voetbalclubs kan de dorpsgenoot deze week, en mogelijk ook daarna, de loef afsteken met een behaalde overwinning. Vooralsnog is het lastig in te schatten waar Harkema-Opeinde op dit moment staat. Harkemase Boys 2 – met enkele afvallers van de eerste selectie - kan zonder meer beschouwd worden als een goede derde/vierdeklasser. Een gelijkspel is dus geen slecht resultaat voor de ploeg van Willem Schokker. Volgende week wacht een tegenstander van een minstens zo zwaar kaliber als er uit wordt gespeeld tegen Kollum. Deze tegenstander mistte vorig jaar op een haar na promotie naar de tweede klasse en zegevierde zaterdagmiddag met 1-3 in Opende. De wedstrijd in het Kollumse begint om 14.30 uur.