Account
Logo
Zoeken
9 °C
In de sprint tussen de top drie bleek Thomas de snelste

Geraint Thomas wint profronde Surhuisterveen

di 31 juli 2018, 21.10 uur

SURHUISTERVEEN - Het zal de meeste toeschouwers, het waren er naar schatting van de organisatie zo’n 40.000, niet echt verbaasd hebben dat Geraint Thomas de profronde van Surhuisterveen won na een eindsprint met Bauke Mollema en Tom Dumoulin.

Zij drieën waren de smaakmakers van dit jaarlijkse wielerspektakel aflevering 2018. En dus mocht de Welshman van SKY uit handen van Yvanka Kooijenga, de vrouw ‘van’, de Gouden Fiets in ontvangst nemen, de ereprijs voor de winnaar van deze profronde. Daarvoor hadden Anouschka Koster en Peter Merx respectievelijk de ronde bij de vrouwen en de amateurs gewonnen. Moest de ronde bij de vrouwen nog worden onderbroken wegens een ferme bui, toen die was opgedroogd werd het prima weer, warm, droog en met niet al te veel wind.

Het grote publiek kwam natuurlijk met name voor de profronde, hoewel daar de voorspelbaarheid een stuk groter was dan bij de vrouwen en de amateurs. Maar de duizenden wielerliefhebbers wilden uiteraard de helden van de Tour de France in levende lijve aanschouwen en daar kregen ze ’s avonds alle gelegenheid voor. Want nadat minister Cora van Nieuwenhuizen samen met CdK Arno Brok het peloton had weggeschoten, ontwikkelde zich een wedstrijd die weliswaar voorspelbaar was, maar die alles bood waar de wielerfans voor gekomen waren. Eigenlijk viel de koers geen moment stil, nou bijna dan, want al in het begin was er een valpartij waarbij onder andere Laurens ten Dam en Ramon Sinkeldam betrokken was. Toen werd de koers even stil gelegd, geneutraliseerd heet dat in het wielerjargon.

Maar daarna ging de gaskraan meteen weer vol open, waarbij het inderdaad, zoals te verwachten viel, de vedetten, de torenhoge favorieten, waren die de koers maakten. Bauke Mollema was een van die aanjagers en hij was het ook die bij vrijwel elke uitlooppoging betrokken was en merendeels als initiator. Hij maakte zijn reputatie als meest strijdlustige van het stel volledig waar, een reputatie die hij in de afgelopen Tour weer eens ten overvloede bevestigde. Tot grote vreugde van zijn vele fans, Bauke is per slot van rekening een Fries van geboorte en dat spreekt hier in de wâlden nu enmaal bijzonder aan.

Niettemin was het duidelijk dat hij voor de winst, hij won hier als eens eerder, zou moeten afrekenen met Tom Dumoulin, de runner up in Parijs, en uiteraard met de winnaar van diezelfde Grande Boucle, Geraint Thomas. Het was nog een hele klus geweest om hem naar Surhuisterveen te halen, maar onder het motto ‘kost een paar centen, maar dan heb je ook wat’, stond hij, getooid in het magische geel, de maillot jaune, wel degelijk aan de start. En hij liet zich net als Bauke Mollema en Tom Dumoulin, zien in het centrum van ‘it Fean’.

Hij zal er ‘moai grif’ nog nooit van gehoord hebben, maar hij zal deze avond net zo zeker niet gauw vergeten. De koers zelf was wat je er van mocht verwachten. De favorieten vochten een beklijvend duel uit waarvan de uitkomst voorspelbaar was. Met z’n drieën kwamen ze in de slotfase aan kop, waarna Bauke Mollema de eerste was die de knuppel in het hoenderhok gooide. Maar hij werd uiteraard bijgehaald en achtergelaten en dat betekende dat Geraint Thomas en Ton Dumoulin het onderling in een spannende ‘sprint à deux’ mochten uitvechten. En in die ‘op-het-puntje-van-de-stoel-sprint’ werd met een half wiel gewonnen door de Welshman.

En dus stond de Tourwinnaar van 2018 op het ereschavot in het midden, geflankeerd door Tom Dumoulin die tweede werd en Bauke Mollema die het trio als derde completeerde. Maar de grote winnaar was het publiek, dat optimaal waar voor z’n geld kreeg, geld dat ze overigens ‘yn’e bûse’ konden houden, de traditie wil, dat de toegang hier gratis is, en misschien is dat wel mede debet aan de enorme opkomst en dus het succes van het fenomeen Profronde.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
28.6%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
28.6%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
19%
Geen mening  
23.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog



regionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
52.3%
Nee  
26.1%
Weet niet  
21.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'