Account
Logo
Zoeken
6.4 °C
Foto: Geert Huisman |  De slagbomen gingen voor de derde keer in een week niet omhoog

Excuses provincie, oorzaak storingen brug onbekend

ma 2 juli 2018, 17.54 uur

BURGUM - Het op afstand bedienen van bruggen gaat nog niet vlekkeloos. Dat laten de storingen met de brug in Burgum zien. De provincie Fryslân ging maandag met een bos bloemen langs bij de heer Hoekstra, die zondagavond met zijn elektrische voertuig bijna een uur vast stond voor de slagbomen. De slagbomen gingen voor de derde keer in een week niet omhoog.

De provincie Fryslân laat weten dat er sinds de brug op afstand bediend wordt in ieder geval zes keer een storing is geweest. "Het basisprobleem is de complexe techniek van de brug die is ingericht op bediening op afstand, met belangrijkste thema: veiligheid. Er kunnen hierdoor er vele verschillende oorzaken aan de storingen ten grondslag liggen", legt communicatieadviseur Pietrik Elzinga-Postma van de provincie Fryslân uit.

Er is in ieder geval een verband met de bediening op afstand, maar wat de precieze oorzaak is, wordt onderzocht. "Niet alleen in de provincie Fryslân maar in het gehele land doen zich tegenwoordig meer van dit soort storingen voor. Ze houden allen verband met:

  • de bediening op afstand
  • de zeer strenge eisen ten aanzien van veiligheid voor gebruikers
  • de complexe techniek met veel sensoren en meetinstrumenten
  • de geringe foutmarges

"Die verstrekken soms tegenstrijdige informatie aan het systeem, wat weer vertaalt als storing, dus een onveilige situatie."

Na de oplevering wordt de brug volledig eigendom van Rijkswaterstaat, dit jaar voert de provincie het onderhoud nog uit. De gemeente is betrokken voor zover het de weg over de brug betreft. Momenteel is de brug nog van de aannemer.

"De brug zal het in de toekomst zonder al te veel storingen gewoon moeten doen, met een storingsdienst die zaken oplost indien nodig", benadrukt Elzinga-Postma.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum