Account
Logo
Zoeken
8.7 °C

Breaking Bad in Haulerwijk: eis 5 jaar cel

ma 25 juni 2018, 10.35 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist voor een 56-jarige inwoner van Haulerwijk, voor betrokkenheid bij een drugslab. Tegen twee andere verdachten, 42 en 43 jaar en beide afkomstig uit Guatemala en zwagers van elkaar, eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van vier jaar. De politie deed op 30 november vorig jaar een inval in het pand aan de Slotemaker de Bruineweg in Haulerwijk, ooit eigendom van de in 2006 vermoorde Marinus Ooms.

Drugsafval gedumpt
Drie mannen werden aangehouden: de Haulerwijker en de zwagers uit Midden-Amerika. De politie had onder andere via Meld Misdaad Anoniem een tip gekregen dat er in het pand drugs gefabriceerd zouden worden. Eerder was een aantal malen drugsafval gedumpt bij pretpark de Vluchtheuvel bij Norg. Mensen die daar getuige van waren, werden bedreigd of kregen juist geld aangeboden als ze hun mond zouden houden. De beschrijving van een van de personen die afval had gedumpt kwam overeen met het signalement van de Haulerwijker.

'Geen drie seconden'
Die zei dat hij een kamer in het pand huurde en de schuur zonder medeweten van de eigenaar had doorverhuurd. Van een drugslab zou hij niks hebben geweten.
Hij zei dat als hij had geweten dat er een drugslab in de schuur was, de zwagers 'geen drie seconden' langer op het terrein zouden zijn gebleven. De Midden-Amerikanen beweerden dat ze waren ingehuurd als schoonmakers. Ze zouden naar Nederland zijn gekomen om werk te zoeken. Ook zij hadden volgens eigen zeggen niets te maken met het vervaardigen van synthetische drugs.

Breaking Bad
Het voorste deel van het schuurtje was ingericht als drugslab, het achterste deel was een laboratorium in aanbouw. Het had er alle schijn van dat het lab was ingericht voor de vervaardiging van methamfitamine, beter bekend als crystal meth of ice, wat weer wereldwijde bekendheid kreeg door de Amerikaanse dramaserie Breaking Bad. Crystal meth is een soort amfetamine (speed), maar dan vele malen krachtiger.
De Leeuwarder rechtbank doet op 6 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919


regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost