Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Foto: 112 Dokkum

Vrienden vinden tankgranaat bij Broeksterwâld

wo 20 juni 2018, 22.07 uur

BROEKSTERWALD - Een groep vrienden heeft maandagavond in de Falomsterfeart tussen Broeksterwâld en De Falom een zware tankgranaat gevonden. Onder andere Karst Elzinga en Jesse van der Veer waren met een magneet aan het speuren. “Niet per sé naar granaten hoor, maar soms vind je wat leuks” aldus de jongens.

Nabij het oude gemaal aan de Falomsterfeart stuitten zij ineens op iets zwaars aan de magneet. De granaat was zo maar boven met de magneet die tot 130 kilo kan tillen. De mannen gingen richting huis met de granaat bij zich. Dinsdag werd de hele tankgranaat ‘opgepoetst’ door Karst, “hij woog tussen de 10 en 13 kilo, ongeveer”.

Woensdag, na overleg met de ouders van de jongens, is de politie ingeseind. Daarop werd ook direct de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. De EOD kwam ter plaatse bij de woning van Karst, waar de granaat veilig lag opgeslagen. Zij konden Karst vertellen dat het een tankgranaat uit waarschijnlijk een Pantzertank betrof die werden ingezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ontsteking mistte van de kop af, dus het was nog maar de vraag of deze ooit nog kon exploderen.

De EOD heeft de tankgranaat meegenomen. Mogelijk wordt deze op een later tijdstip tot onploffing gebracht, mocht dat nog lukken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
66.8%
Ja, op aanvraag  
15.2%
Nee  
18%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk