6.4 °C

VIOD wint van SJS en is weer derdeklasser

zo 10 juni 2018, 20.18 uur

DRIEZUM - Dit weekeinde was het dan zover, de finale voor een plek in de derde klasse tegen SJS uit Stadskanaal. De mannen uit Stadskanaal kwamen manmachtig naar Driezum toe. Het begint een welbekend fenomeen te worden in Driezum en Wâlterswâld, de promotie/degradatiewedstrijden.

SJS een totaal onbekende tegenstander voor VIOD. SJS was in de vierde klasse D als derde geëindigd en won de eerste nacompetitie ronde na verlenging in EE met 2-3 van Oostergo.

VIOD moest de wedstrijd starten zonder aanvoerder Roelof van der Veen, die door zijn werkzaamheden niet op tijd kon komen. Jouke Sjoerdstra was nog afwezig door blessureleed. In de beginfase was het voornamelijk aftasten van de beide teams in het veld maar meteen in de derde minuut leverde Gerald Mous een goeie steekpass af op Sjoerd Visser. Visser had meer ruimte dan hij dacht en draaide net de verkeerde kant op. Het schot met links was daarna een prooi voor de keeper Wouter Rozema van SJS.

Na een kwartier spelen speelde Nykle Durk van der Valk zijn directe tegenstander vakkundig uit en zocht aanvoerder en laatste man Frank Venema van SJS op. Venema kon Van der Valk alleen maar stoppen door aan de noodrem te trekken en dit leverde hem terecht de gele kaart op. Gerald Mous probeerde de bal in de korte hoek te draaien maar zijn schot ging naast.

In een wedstrijd welke meer spannend dan goed was kreeg SJS na een kwartier spelen een vrije trap op een mooie plek net buiten de zestien. Deze werd een prooi voor keeper Otte Visser. Halverwege de eerste helft was er een angstig moment in de zestien van VIOD. Een schot van SJS werd van dichtbij tegen de arm geschoten van Gerald Mous. Heel SJS schreeuwde om een strafschop. Scheidsrechter Wynne stond er bovenop en oordeelde geen strafschop. Mous had zijn arm ook strak langs zijn lichaam en kon hier weinig aan doen. VIOD was de ploeg die het meest gevaarlijk werd maar wist in de eerste helft niet te doelpunten.

De grootse kans was voor topscoorder Erik van der Veen. Uit een goed aangesneden hoekschop van Mous, kopte hij de zevende corner net naast. De topscoorder Jan Springer van SJS werd de eerste helft goed uitgeschakeld door René van der Veen. Het spelbeeld van SJS was duidelijk. Geen risico’s nemen achterin en gokken op een snelle uitval maar de verdediging onder leiding van Jouke Bosgraaf stond vandaag als een huis. VIOD ging in deze spannende wedstrijd de rust in met 0-0.

In de rust werd Sjoerd Visser gewisseld voor Roelof van der Veen. Roelof kwam op de voorstopper positie te spelen waardoor broer René naar de linksback positie werd gedirigeerd. Zo kon Bauke Visser weer naar zijn favoriete positie op linksvoor. Koud in het veld ging Roelof van der Veen mee naar voren voor een hoekschop van Gerald Mous. Deze hoekschop werd snoeihard ingekopt, jammer genoeg net aan de verkeerde kant van de paal. SJS probeerde het wel maar kon niet echt gevaarlijk worden tegen het collectief spelend VIOD. Als SJS dan wel gevaarlijk werd, was het uit enkele vrije trappen die in de zestien van VIOD werd gepompt.

Met de 0-0 tussenstand was de spanning om te snijden. Na een uur spelen ging Nykle Durk van der Valk er weer doorheen en legde de bal goed terug op Erik van der Veen. Hij schoot de bal hard bij de keeper in de handen. Hierna kreeg VIOD het wat lastiger met SJS en liep te veel achteruit. VIOD kreeg in de omschakeling hierdoor wel meer ruimte wat de snelle voorwaartsen van VIOD probeerden te benutten. Uit een goede pass van ijzervreter Marcel van der Meulen kon wederom Nykle Durk er weer door heen. Hij kapte zich goed vrij in de zestien van SJS. Hij werd onderuit getikt en scheidsrechter Wynne oordeelde geen strafschop.

VIOD wist het veldoverwicht niet uit te drukken in doelpunten. Alles leek erop dat er een verlenging aan zat te komen waar heel SJS ook op uit was net zoals een week eerder in EE. Alles werd achterin zo snel mogelijk weggewerkt en vaak over de zijlijn. In de negentigste minuut kreeg VIOD de veertiende hoekschop te nemen, tegenover twee van SJS in de hele wedstrijd. Uit deze hoekschop ontstond een scrimmage voor de goal van Wouter Rozema van SJS, Rozema die in de eindfase zijn ploeg in de wedstijd hield door enkele knappe reddingen. Vanuit deze scrimmage kreeg Bauke Visser de bal, hij probeerde de bal achter zijn standbeen langs in het doel te krijgen. De bal rolde tegen de hand van een SJS-speler die op de grond lag.

Scheidsrechter Wynne Stond er weer bovenop en gaf nu wel de strafschop aan VIOD. In de absolute eindfase kreeg Erik van der Veen de bal. De spanning was om te snijden en de druk was groot. Heel VIOD hield de adem in. Erik van der Veen legde de bal op de stip, nam de aanloop en schoot uiterst beheerst de bal hard binnen rechts van Rozema. VIOD stond eindelijk op een terechte voorsprong. 1-0. Na de strafschop kreeg in alle hectiek nog een speler van SJS de rode kaart vanwege natrappen.

Jelmer Visser kwam nog in het veld voor Jelmer Roodhart. Er volgden nog 4 minuten vol spanning, maar uiteindelijk floot de goed leidende scheidsrechter Wynne voor het laatst deze middag en barste er een luid gejuich los op sportpark Treffers Heech.

VIOD presteert als collectief na de winterstop geweldig, en zo is VIOD na 1 seizoen wederom terug in de derde klasse. Een mooier afscheid konden trainer Van Zwol en leider Annema zich niet wensen. VIOD kon het feest in en de platte kar werd in gereedheid gebracht voor de rondrit. Het feest ging door tot in de late uurtjes. Vanaf deze kant willen wij alle supporters en sponsoren bedanken, en dan in het bijzonder hoofdsponsor Koninklijke Damstra Installatie!

Opstelling VIOD: 1. Otte Visser 2. Tjibbe van der Veen 3. Jouke Bosgraaf 5. René van der Veen 6. Marcel van der Meulen© 7. Nykle Durk van der Valk 8. Jelmer Roodhart (90’ 14. Jelmer Visser) 9. Sjoerd Visser (45’ 4. Roelof van der Veen) 10. Gerald Mous 11. Bauke Visser 15. Erik van der Veen Wissels: 4. Roelof van der Veen 12. Lieuwe Schaafsma 14. Jelmer Visser 16. Kees Hansma 21. Jelle Kommerie
Opstelling SJS 1: Wouter Rozema 2. Kelvin Oosting 3. Jasper Nomden 4. Niels de Jong 5. Frank Venema© 6. Kay Rijkens 7. Bryan Boels 8. Gerben Sieders 9. Jan Springer 11. Rick Breedveld 13. Ronald Zuidema Wissels: 10 Wouter Pannema 12. Tom Timmer 14. Roy Breedveld 17.Peter Orsel 18. Chris Doppler

Scheidsrechter: L. Wynne
Assistenten: J Swart en T.R. Baar