9.1 °C

Jong Ropta Boys verliest tegen Harkema Opeinde

ma 21 mei 2018, 10.10 uur

HARKEMA - Een wedstrijd om des keizersbaard voor Ropta Boys tegen Harkema Opeinde. Vorige week heeft Ropta Boys de 2e plaatst in de competitie reeds vastgelegd, waardoor er deze middag alleen voor de eer werd gespeeld. Met de nacompetitie in aantocht heeft de trainer en staf gekozen om spelers rust te geven voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

Namelijk op zaterdag 9 juni 2018 is er voor Ropta Boys één kans om zich naar de 3e klasse KNVB te voetballen. Mede daarom werd er gekozen voor de toekomst deze middag. A-junior Jacob Mooibroek was basisspeler en de bank bestond uit louter alleen A-junioren. Een mooi gebaar om de toekomst van Ropta Boys alvast aan het grote werk te laten ruiken. Alle vier kwamen aan bod in deze wedstrijd en deden het verdienstelijk. Jacob Mooibroek hield zich zelfs de gehele wedstrijd gemakkelijk staande tussen de grote mannen. Voor Harkema Opeinde stond er meer op het spel. De ploeg heeft nog een theoretische kans op nacompetitie en kon het seizoen thuis ongeslagen afsluiten. Dit laatste lukte hen door Ropta Boys miniem te verslaan.

1e helft.
Onder leiding van scheidsrechter Smit uit Drachten werd er een leuke eerste helft gespeeld met aan weerszijden kansen. Ropta Boys startte goed en kreeg via Geert Linthof en Erik de Vries meteen mogelijkheden om de score te openen. Dit gebeurde niet, maar in de 7e minuut werd er wel gescoord. Het was Harkema Opeinde die scoorde, maar op advies van de grensrechter werd de goal afgekeurd.

Voordat de bal uit een vrije trap werd binnen geschoten nam een Harkema Opeinde speler de bal met de hand mee. De goal bleek uitstel, want in de 12e minuut was het wel raak voor Harkema Opeinde. Uit een voorzet van rechts bleef de bal liggen in het strafschopgebied. Niemand van Ropta Boys reageerde attent, waardoor Sjirk Bruining van dichtbij kon binnen schieten. (1-0)

Na deze tegentreffer nam Ropta Boys het heft in handen en creëerde twee grote mogelijkheden op de gelijkmaker. In 17e minuut werd een voorzet van Erik de Vries door spits Ype Kingma in één keer op de slof genomen. Zijn mooie inzet verdiende meer, maar ging uiteindelijk net over. In de 19e minuut had Erik de Vries de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn anders zo dodelijke linkervoet haperde en zijn schot ging net naast. Aan de andere kant kreeg Harkema Opeinde een paar mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Maar in 40e minuut wordt en gevaarlijke voorzet door Dennis van der Wal op de juiste moment weggekopt. In de 43e minuut stoomt de rechtsback van Harkema Opeinde op en komt alleen voor keeper Johannes de Groot te staan. De inzet werd met lichaam goed tegengehouden door de Ropta Boys keeper, waardoor de rust met 1-0 werd bereikt.

2e helft.
In de tweede helft mocht A-junior Hendrik Willem van der Vorst zijn debuut maken in Ropta Boys 1 voor Dennis van der Wal. Opnieuw begint Ropta Boys goed aan de 2e helft. De eerste kans is op aangeven van Ype Kingma voor Erik de Vries, maar zijn inzet gaat voorlangs. Hier bleef het voorlopig bij, want Harkema Opeinde was zeker van plan om deze wedstrijd over de streep te trekken, terwijl Ropta Boys het logischerwijs niet kon opbrengen om voluit te gaan.

Men hoefde niet op het scherpst van de snede te voetballen en dat was misschien onbewust wel te merken. Harkema Opeinde kreeg het overwicht, maar vergat enkele dotten van kansen te verzilveren, waardoor Ropta Boys gewoon uitzicht hield op een gelijkspel. Geert Linthof was dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot werd stijlvol door de Harkema Opeinde keeper uit de kruising geplukt. Tegenover het schot van Ropta Boys was er een misverstand tussen keeper Johannes de Groot en Christiaan Wijnsma, waardoor een Harkema Opeinde speler richting leeg doel kon lopen. Maar uiteindelijk was keeper Johannes de Groot op tijd terug om de inzet tot corner te verwerken.

In de slotfase mocht A-junior Douwe Pieter Kuiper en Hidde Torensma (debuterend) invallen voor Tjidsger Braaksma en Nik van der Voort. Voor Ropta Boys kregen Hendrik Willem van der Vorst en Ype Kingma nog een kleine mogelijkheid. Beide keren was de precisie niet aanwezig. Het slotakkoord was voor Harkema Opeinde, maar een kopbal werd van dichtbij over gekopt en de laatste was de allergrootste kans. Alleen op keeper Johannes de Groot af speelt de betreffende speler niet breed op zijn mede spelers, maar kiest voor eigen succes. Dit bleek de verkeerde keuze, want keeper Johannes de Groot bracht redding. Eindstand: 1-0.

Conclusie: Ropta Boys verliest in resultaat, maar wint in het brengen van jonge spelers en talenten. De gelegenheid is daar om de toekomst te laten voetballen in de hoofdmacht. Aanvoerder Kees Kool verdient nog in grote pluim in het coachen en begeleiden van deze jonge spelers in en tijdens de wedstrijd. Volgende week speelt Ropta Boys de laatste wedstrijd thuis tegen v.v. Haulerwijk.