7.3 °C

Ropta Boys wint van VIOD

do 10 mei 2018, 20.52 uur

DRIEZUM - Het ging moeizaam, maar na meer dan 43 jaar wist het vlaggenschip van Ropta Boys te winnen in Driesum tegen VIOD. Meteen en zeer belangrijke winst, want door de nederlaag van Oostergo op Rottevalle eerder deze week, gaat Ropta Boys over de buren heen naar plek twee in de 4e klasse C. Dit allemaal achter de ongenaakbare koploper Veenhuizen. Met nog drie wedstrijden te spelen zal Ropta Boys er vol voor moeten gaan om deze tweede plek te verdedigen.

1e helft.
Het werd op deze Hemelvaartsmiddag een boeiende en spannende wedstrijd tussen VIOD en Ropta Boys. De ploeg van trainer Anton van Zwol speelt na de winterstop sterk en zag kansen om de nacompetitie nog te halen. De start in deze wedstrijd was voor de thuisclub. De eerste kansen en mogelijkheden ook. In de 3e minuut moest keeper Johannes de Groot meteen handelend optreden om een verraderlijk schot over te tikken. Ropta Boys kwam er in het begin niet aan te pas en loerde hierdoor noodgedwongen op de counter. Na een kwartier begon Ropta Boys beter te voetballen en kwam zelfs op voorsprong bij de allereerste kans van de wedstrijd. Aan de rechterkant omspeelde Geert Linthof zijn tegenstander op de achterlijn en gaf goed terug op Tjidsger Braaksma. De inzet van Tjidsger Braaksma werd gekeerd door doelman Otte Visser, maar de rebound werd simpel binnengetikt door Erik de Vries. (0-1)

Ondanks het vlagsignaal van de grensrechter voor eventueel buitenspel werd het doelpunt na overleg goedgekeurd door scheidrechter B.H. Over. Na deze treffer nam VIOD weer het heft in handen en bleven gevaarlijk. Een vrije trap van VIOD ging net naast en een paar goede mogelijkheden werden slecht afgerond, waardoor de gelijkmaker uitbleef voor de thuisclub. Ropta Boys creëerde zelf de grootste mogelijkheid voor rust om de score te verdubbelen. Het was Edwin de Vries die Geert Linthof perfect wegstuurde in de diepte. Geert Linthof kwam geheel alleen op de keeper af en probeerde deze keeper te omspelen. Dit lukte niet, want keeper Otte Visser greep goed in en behoedde hierdoor zijn ploeg voor een grotere achterstand. Aan het einde van de eerste helft waren er nog enkele mogelijkheden voor beide teams.

VIOD zag een schot uit de tweede lijn net naast gaan. Ropta Boys kreeg in de slotminuten nog de grootste mogelijkheid via Erik de Vries, maar in kansrijke positie moest hij helaas uithalen met zijn zwakke rechterbeen, met als gevolg een slap schotje. Zo behield Ropta Boys haar voorsprong tot aan de rust in een meer spannende dan fraaie eerste helft.

2e helft.
Het vele aanwezige publiek kreeg een spannende tweede helft voorgeschoteld. Het begon meteen vanaf het fluitsignaal. Erik de Vries krijgt een beetje ruimte en schiet vanaf rand 16 meter net over. Maar de tweede kans was voor VIOD en deze was meteen raak. In de 50e minuut werd met een perfecte steekbal de snelle Bauke Visser ingeschakeld. Zijn voorzet werd gepareerd door Ropta Boys keeper Johannes de Groot, maar de rebound was voor Bauke Visser zelf en deze schoot hij van dichtbij hoog in het dak van het doel. (1-1) Na deze gelijkmaker kreeg Ropta Boys het moeilijk. Met de lange spitsen in de punt van de aanval bij VIOD werd de bal vaak de zestien meter ingepompt. Het was alle hands aan dek in de achterhoede van Ropta Boys. Een paar keer kwam de ploeg goed weg met kopballen net naast, over of een prooi voor keeper Johannes de Groot.

Tegenover de druk van VIOD was Tjidsger Braaksma heel dichtbij de 1-2, want zijn inzet stuitte via de onderkant van de lat het veld weer in. Over de gehele tweede helft was Ropta Boys de onderliggende partij, maar Ropta Boys beschikt over spelers die uit niets kunnen scoren. Dit gebeurde in de 73e minuut op zeer fraaie wijze. Een toegekende vrije trap aan de rechterkant van het veld werd met de gouden linkervoet van Erik de Vries zeer vrij in de verre hoek gekruld voor de 1-2. Na deze fraaie goal brak nog een hachelijk kwartier aan voor Ropta Boys. Met goed verdedigen, geluk en een uitmuntende redding van keeper Johannes de Groot werden de zwaar bevochten drie punten over de streep getrokken. Een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven, maar de uiteindelijke drie punten zijn van groot belang voor de equipe van trainer Wietse van der Veen. Eindstand: 1-2.

Conclusie:
Een zwaar bevochten overwinning in Driesum tegen VIOD leverde Ropta Boys, met nog drie zware wedstrijden te gaan, de tweede plek op in de 4e klasse C van de KNVB. Deze plek geeft aan het eind van de competitie recht op één beslissende nacompetitie wedstrijd. Maar zover is het nog niet, want komende zaterdag wordt er alweer gespeeld in Augustinusga tegen ASC om 14.00 uur.