5.1 °C

Harkema-Opeinde zet ASC simpel opzij

wo 2 mei 2018, 14.29 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft gisteravond een einde gemaakt aan een reeks van zeven wedstrijden zonder zege. Op het eigen sportpark De Bosk werd streekgenoot ASC met 3-0 geklopt. Het was een dikverdiende zege voor de Harkemasters. Enkel in de beginfase was het zwaar gehavende ASC dreigend. Zeker in de tweede helft ontwikkelde de streekderby zich tot een kat-en-muis spelletje. De driepunter werd niettemin omarmd door de groengele brigade en achterban.

Zoals reeds aangekondigd startte ASC goed. Er was nog geen halve minuut gespeeld toen de eerste kans zich aandiende. Vanaf de achterlijn trok Remko Hofman de bal terug naar Hille Wijma, die zich in kansrijke positie bevond. Harkema-keeper Romke van der Veen zag de inzet van Wijma een metertje over de lat verdwijnen. Voor doelman Van der Veen was het zijn officiële debuut voor het Harkemaster vlaggenschip. Hij werd hiermee de zevende speler die dit seizoen debuteerde voor Harkema 1. Net zoals de voorgaande zes debutanten veegde Van der Veen zijn pad goed schoon.

De druk van ASC bleef na de eerste mogelijkheid nog enkele minuten aanhouden. Toen de klok richting de tien minuten ging, nam de thuisploeg het initiatief over. De eerste kans kwam op naam van Fokko Spinder. Hij kapte zich vrij in het vijandelijke strafschopgebied en schoot in de korte hoek rakelings naast het doel. Hoewel Harkema-Opeinde hierna het spel dicteerde, bleven grote kansen aan thuiszijde uit. Tot de 37ste minuut. Toen kwam Chris Hoeksma in balbezit op eigen speelhelft. Hoeksma startte een rush en rukte een heel eind op richting het doel van ASC.

Aangekomen op de rand van het strafschopgebied had Hoeksma oog voor de medespeler en speelde Cris Alma aan, die hierdoor alleen voor keeper Arie Brandsma verscheen. Het schot dat Alma loste was hard, maar Brandsma redde bekwaam. De kans leek zo in rook op te gaan, maar niet adequaat uitverdedigen zorgde er voor dat Hille Postma een herkansing kreeg. Postma bleef koel en scoorde beheerst de openingstreffer: 1-0.

In de eerste helft was er al een overwicht voor de Harekieten, in de tweede helft was het helemaal eenrichtingsverkeer richting de veste van ASC. Het elftal uit Stynsgea en Surhuzum was opgebrand. Toch pleit het voor de ploeg van trainer Auke Bosma dat het aldoor op sportieve wijze bleef strijden. Geen moment verlaagde het team zich tot schoppraktijken. De 2-0 kon niet uitblijven en deze viel uiteindelijk in de 62ste minuut. Fokko Spinder speelde door het centrum Paul van der Heide aan, die zo alleen voor goalie Brandsma kwam te staan. De aanname van Van der Heide was prima en de afronding was minstens zo fraai. Geplaatst legde junior Van der Heide de bal in de hoek. Het was de eerste officiële treffer voor Van der Heide voor Harkema-Opeinde 1.

De wedstrijd was beslist. Zeker toen Fokko Spinder twee minuten later ook de 3-0 scoorde. Hij kreeg hiertoe de gelegenheid toen een ASC-verdediger over een strakke voorzet van Alex van der Tuin heen maaide. Spinder had toen de hoek voor het uitzoeken en schoot droog binnen. Een walk-over leek toen in de maak. Nog geen minuut later had ook het vierde doelpunt achter de puik keepende Arie Brandsma moeten liggen. Een afgeslagen corner van Alex van der Tuin kwam via Paul van der Heide voor de voeten van Chris Hoeksma.

Vanaf de vijfmeterlijn schoot Hoeksma hard op de schenen van doelman Brandsma. Vijf minuten hierna zat die keeper er even naast toen Fokko Spinder een voorzet afleverde. Cris Alma kwam hierdoor voor een open doel te staan, maar de Harkemaster vleugelverdediger schrok hier zo van dat hij naast kopte. ASC snakte naar het laatste fluitsignaal. Nog voor deze kwam, liet Harkema twee behoorlijke kansen onbenut. Hille Postma dook alleen op voor het ASC-doel, maar zag zijn poging gepareerd worden door Brandsma. Gerard Spinder probeerde het vanuit de rebound maar diens inzet werd vlak voor de doellijn weggehaald door een verdediger.

Het bleef bij 3-0 en zo behield Harkema-Opeinde in dit lopende seizoen de ongeslagen thuisstatus. Aanstaande zaterdag zal die status ongetwijfeld meer op de proef gesteld worden dan dinsdagavond. Dan staat er namelijk opnieuw een streekderby op de rol op De Bosk en wel die tegen Opende. De “Peendermantsjes” draaien een uitstekende tweede seizoenshelft en zetten alles op alles om rechtstreekse handhaving te bewerkstelligen, iets wat in de winterstop voor onmogelijk werd gehouden.

De Harekieten liepen door de overwinning op ASC twee punten in op Rottevalle, dat vierde staat op de ranglijst. Deze positie verschaft op het einde van de competitie mogelijk het recht op het spelen van nacompetitiewedstrijden. De komende weken zal blijken hoe graag de mannen van trainer Willem Schokker nog voor dit toetje willen gaan.