Account
Logo
Zoeken
4.3 °C

Burenruzie in Hurdegaryp: 'Wij negeren hun nu'

ma 30 april 2018, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Politierechter Tim Wassink gaf maandag geen straf aan twee ruziënde buren uit Hurdegaryp. Wassink verklaarde de buren wel schuldig aan respectievelijk mishandeling en beschadiging, maar een straf liet de rechter in beide gevallen achterwege. Een 64-jarige inwoonster heeft zich volgens Wassink schuldig gemaakt aan beschadiging van de beukenhaag van haar buurman. De buurman (65) op zijn beurt mishandelde de buurvrouw door haar met een latje op de hand te slaan.

Heggenschaar
Door de klap brak de buurvrouw een botje in haar hand. Op dat moment was het twistpunt de beukenhaag, eigendom van de buurman. Maar er speelde veel meer. De buurman zou zich niet aan afspraken hebben gehouden met betrekking tot het snoeien van de haag. En dat was een doorn in het oog van de buren. Die hadden volgens de buurman tot drie keer toe op eigen initiatief de heggenschaar ter hand genomen.

Middenhandsbeentje
Hij had er twee keer wat van gezegd. Beide keren zou het zijn uitgelopen op een scheldkanonnade van de buren. Toen hij op 13 november zag dat de buurvrouw weer in de heg om knipte, knapte er iets. 'Die haag werd steeds kleiner, ik was er wel klaar mee', aldus de Hurdegarypster. Met een stokje waar hij rozen mee op wilde binden, sloeg hij op de heg. Maar hij sloeg de buurvrouw ook op de hand, met als gevolg een gebroken middenhandsbeentje.

Wijkagent
Dat was volgens de Hurdegarypster niet de bedoeling geweest. Hij erkende dat hij, vanwege privéomstandigheden, in die periode niet lekker in zijn vel zat. Maar hij zou ook al een paar keer de politie hebben gebeld. De wijkagent zou komen, maar die kwam niet. Datzelfde zei de buurvrouw even later ook -de rechter behandelde de twee zaken gescheiden van elkaar. Het conflict ging verder dan alleen de beukenhaag, de buren zouden ook al heel lang last hebben van de houtkachel van de buurman.

Intimiderend bezig
De buurvrouw en haar echtgenoot zouden de politie en de gemeente hebben gevraagd om te bemiddelen, maar dat zou de buurman geweigerd hebben. 'Hij is heel intimiderend bezig', zei de vrouw. Zij vond dat ze de beukenhaag niet had vernield, maar daar dacht de rechter dus anders over. Met de buren zou het volgens haar nooit weer goed komen. 'Wij negeren hun nu', zei de vrouw. De buurman wilde de schade van een nieuwe beukenhaag -524 euro- vergoed hebben. Die claim werd afgewezen. Maar de buurman moet wel 250 euro smartengeld aan de buurvrouw betalen, plus een kleine 400 euro voor onder andere ziekenhuiskosten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.5%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'