8.6 °C

Ropta Boys wint in slotfase van Harkema Opeinde

zo 29 april 2018, 14.48 uur

EASTERNIJTSJERK - Ter nagedachtenis aan de afgelopen woensdag overleden clubman Gosse W Braaksma werd er vooraf gaande aan de wedstrijd een minuut stilte in acht genomen. Tevens speelde de thuisclub met rouwbanden. Na dit terechte eerbetoon aan een man die zich zijn leven lang heeft ingezet en betrokkene was bij de v.v. Ropta Boys, werd er iets na drie uur afgetrapt tussen twee verenigingen met dezelfde clubkleuren. Na twee keer drie kwartier wist Ropta Boys uiteindelijk dik te winnen, maar deze grote uitslag kwam pas in de slotfase tot stand. Na een sterke 1e helft had Ropta Boys het ontzettend moeilijk in de 2e helft tegen het vanaf de 49e minuut met 10 man spelend Harkema Opeinde. De uiteindelijke winst was terecht, maar gemakkelijk ging het niet in een groot deel van de 2e helft.

Sterke 1e helft.
Ropta Boys begon ontzettend sterk en geconcentreerd aan de wedstrijd. Men zat er bovenop en gaf Harkema Opeinde totaal geen ruimte in balbezit. Dit leverde vanaf het begin kansen en mogelijkheden op. In de 6e minuut was Martin Kool uit een corner van Erik de Vries dichtbij de openingstreffer, maar zijn inzet ging over. Twee minuten later stuurde Erik de Vries medespeler Geert Linthof weg in de diepte. Geert Linthof creëerde een uitgelezen mogelijkheid, maar zijn schot ketst via de buitenkant paal naast.

In de 12e minuut werd de volgende kans een feit, want opnieuw op aangeven van Erik de Vries via en vrije trap werd Ropta Boys gevaarlijk. De vrije trap bereikte verdediger Christiaan Wijnsma. Hij schiet in de draai rakelings voorlangs. Ondanks dat het doelpunt niet wilde vallen ging Ropta Boys goed door. Harkema Opeinde kwam in de eerste helft sporadisch in de buurt van Ropta Boys keeper Johannes de Groot. Vanaf de 29e minuut creëerde Ropta Boys vier corners op rij. De eerste drie waren gevaarlijk, via de mee opgekomen verdedigers Martin Kool en Christiaan Wijnsma, maar de vierde was raak voor Ropta Boys. In de 34e minuut kopt Tjidsger Braaksma uit een corner bij de tweede paal binnen voor de op dat moment verdiende voorsprong. (1-0)

Na dit doelpunt kroop Harkema Opeinde iets uit haar schulp en kreeg in de 43e haar enigste mogelijkheid om te scoren in de 1e helft. Uit een vrije trap botsten keeper Johannes de Groot en Martin Kool tegen elkaar aan, maar van deze botsing werd niet geprofiteerd door Harkema Opeinde. Gezien het overwicht en de kansen voor Ropta Boys was de 1-0 een magere afspiegeling van de eerste helft.

Moeizame 2e helft.
In de 2e helft pakte Harkema Opeinde de wedstrijd energieker en steviger op. In het begin van de tweede helft had scheidsrechter Vegter even de handenvol aan een paar stevige overtredingen. Dit leverde voor Rink Jan Couperus van Harkema in de 49e minuut een rode kaart op na een charge op Erik de Vries. Tegenover deze rode kaart kreeg Edwin de Vries geel voorgeschoteld. Maar met 10 tegen 11 speelde Harkema Opeinde veel beter.

Ropta Boys kreeg het moeilijk en liep achteruit en werd zelfs met 10 tegen 11 gedwongen om op de counter te spelen. De omgekeerde wereld, maar je ziet het vaker dat er met 10 man een schep bovenop gaat, terwijl de tegenstander met 11 deze knop niet kan omzetten. Aanvoerde Kees Kool was druk aan het coachen, maar ook hij zag dat zijn ploeg de grip op de wedstrijd enigszins kwijt raakte aan Harkema Opeinde. Ondanks dat Harkema Opeinde vocht voor een beter resultaat waren de kansen niet echt groot te noemen. Maar met een 1-0 voorsprong blijft het altijd opletten.

Ropta Boys kon counteren, maar deze counters werden slecht uitgespeeld, waardoor het heel lang 1-0 op het scorebord bleef voor Ropta Boys. Met nog 10 minuten op de klokken werd de na een blessure terug gekeerde topscoorder Hillebrand Benedictus ingezet. Ropta Boys werd gewaarschuwd, maar dit bleek uiteindelijk niet nodig. Want in de 82e minuut wist Geert Linthof uit een voorzet van rechts, Tjidsger Braaksma bij de eerste paal te bereiken. Met een subtiele voetbeweging schiet Tjidsger Braaksma zijn ploeg naar 2-0. Na dit doelpunt was het verzet van Harkema Opeinde gebroken en wist Tijdsger Braaksma uit een puntgave voorzet van Edwin de Vries zijn derde van de middag aan te tekenen. In eerste instantie redt de keeper van Harkema, maar de rebound was wel raak. (3-0)

Zelfs de eer was deze middag niet weggelegd voor Harkema Opeinde, want in de 88e minuut wist Johannes de Groot fraai te redden op een inzet van Harkema Opeinde. Het slotakkoord kwam deze middag van invaller Jan Bekker. Hij werd in de 90e minuut zelf onderuit geschoffeld op de rand 16 meter. Gezien de populariteit van deze multi-inzetbare speler bij Ropta Boys, scandeerde het publiek dat hij zelf met zijn fluwelen trap deze vrije trap moest nemen. Het werd hem gegund en hij scoorde met een lage schuiver fraai in de verre hoek. (4-0)

Conclusie: Heel, heel langzaam begint Ropta Boys te denken aan de nacompetitie door deze winst. Maar komende dinsdagavond wacht opnieuw een zware tegenstander. Dan komt namelijk Rottevalle op bezoek. De ploeg die vorig jaar in Rottevalle met 2-0 wist te winnen van Ropta Boys. Door deze winst op Harkema Opeinde staat Ropta Boys samen met Veenhuizen bovenaan in de 1e periode. Met nog één wedstrijd te spelen hebben beide evenveel punten, maar het doelsaldo van Veenhuizen is stukken beter. Hopelijk weten de drie W’s van Ropta Boys (Wietse, Wiebe en Wiebe) de ploeg scherp te houden voor de 1e periode en het vervolg van de laatste wedstrijden in deze competitie. Eindstand: 4-0.