Account
Logo
Zoeken
8.5 °C
Vechtpartij om ondergrondse wietplantage
Vier mannen waren aan het knokken geslagen omdat de wiet was verdwenen

Vechtpartij om ondergrondse wietplantage

di 17 april 2018, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een vechtpartij bij een woning aan de Boijlerweg in Boijl bracht de politie op 6 november vorig jaar op het spoor van een ondergrondse wietplantage. Vier mannen waren aan het knokken geslagen omdat de wiet was verdwenen. Drie van de vier moesten zich dinsdag voor de rechter verantwoorden. Het drietal, een 48-jarige inwoner van Boijl, een 51-jarige Drachtster en een 44-jarige man uit het Drentse Echten, zouden een inwoner van Oosterwolde hebben mishandeld en van de vrijheid hebben beroofd.

Kloofbijl
Twee van de drie ontkenden, alleen de man uit Boijl erkende dat hij de Oosterwoldenaar met een kloofbijl op de duim heeft geslagen. Het draaide allemaal om de hennepkwekerij, die was van de man uit Boijl. In een ondergrondse zeecontainer had hij 120 wietplanten staan. Hij is hartpatiënt en hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. In die periode verzorgde de de Oosterwoldenaar de wietplanten. Dat ging tot ieders tevredenheid, toen de Boijlenaar op 4 november thuiskwam stonden de planten er volgens hem keurig bij.

Braaksporen
De maandag daarop zouden de toppen geknipt worden, daar zouden de andere twee verdachten bij helpen. De schrik was groot toen die maandag bleek dat de kwekerij geript was: de toppen waren verdwenen. De Boijlenaar belde de Oosterwoldenaar, op zeer dreigende toon volgens de laatste. Dat was niet waar volgens de Boijlenaar. Maar er moest wel gepraat worden want er waren geen braaksporen bij de container aangetroffen en de Oosterwoldenaar had een sleutel. De Oosterwoldenaar kwam naar de Boijlerweg en vanaf dat punt lopen de verklaringen uiteen.

Opdracht
De Oosterwoldenaar zou bedreigd en mishandeld zijn door de verdachten. De Boijlenaar zou zich in eerste instantie gedistantieerd hebben, tot hij erachter kwam dat de worstelende mannen bijkans zijn woning sloopten. Om de vechtpartij te stoppen, sloeg hij hard met de kloofbijl op de grond. Op dat moment zou de doodsbange Oosterwoldenaar hebben geroepen wie de opdracht had gegeven voor het rippen van de kwekerij. De Boijlenaar, die zei dat hij 'totaal overrompeld' was door die opmerking, sloeg daarop de Oosterwoldenaar met de bijl op de duim.

Crimineel geld
Officier van justitie Ineke van Overbeeke vond dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving. En de Boijlenaar heeft wiet geteeld en stroom gestolen. Voor hem eiste Van Overbeeke een celstraf van een jaar, plus zes maanden voorwaardelijk. De andere twee verdachten hoorden vier maanden cel tegen zich eisen plus acht maanden voorwaardelijk. De officier gaat er vanuit dat er eenmaal is geoogst.

De opbrengst van die ene oogst, volgens de politie ruim 12.000 euro, is crimineel geld. Dat bedrag moet de Boijlenaar volgens Van Overbeeke aan de Staat betalen. Het slachtoffer wil 20.000 euro smartengeld van de verdachten.

De Leeuwarder rechtbank doet op 1 mei uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.3%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.3%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.2%
Geen mening  
27.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog