Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

14-jarige krijgt jeugd-tbs voor moord op ouders

do 8 maart 2018, 14.09 uur

LEEUWARDEN - De 14-jarige jongen die op 25 september vorig jaar zijn beide ouders (62 en 63 jaar) in hun woning aan de Schoterlandseweg in Katlijk vermoordde, is donderdag veroordeeld tot een jeugddetentie van een jaar en de zogeheten PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd). De door de Leeuwarder rechtbank opgelegde straf is wat maximaal aan een minderjarige van 12 tot 15 jaar kan worden opgelegd. De rechtbank gaat uit van een dubbele moord en dus voorbedachte rade.

De jongen heeft volgens de rechter meerdere mogelijkheden en gelegenheden gehad om zich te beraden op het plan om zijn ouders om het leven te brengen. Hij had al in 2016 meermaals tegen leeftijdgenoten gezegd dat hij aan de thuissituatie wilde ontsnappen en dat hij zijn ouders wilde vermoorden. Op de ochtend van de dag dat hij zijn vader en moeder om het leven bracht heeft hij een uur lang met een mes in de hand bij het bed van zijn ouders gestaan.

Op de avond dat het daadwerkelijk deed, heeft hij anderhalf uur op de overloop van de ouderlijke woning rondgelopen -volgens de rechtbank terwijl hij M&M's at- voor hij heeft toegeslagen. Toen de vader naar boven kwam, stak de jongen hem gericht met een mes in de hals. Even later kwam de moeder boven, haar wachtte hetzelfde lot. Vervolgens heeft de jongen zijn spullen gepakt en vertrok hij op de fiets naar een vriend.

Bij de jongen zijn verschillende stoornissen vastgesteld, waaronder een autistische stoornis. Ten tijde van het delict was hij depressief. Een psychiater constateerde een gebrekkige gewetensontwikkeling. Door de 'mismatch' tussen hem en z ijn ou ders ontwikkelde de jongen haatgevoelens jgens zijn vader en moeder. De PIJ-maatregel duurt drie jaar en kan daarna maximaal tot twee keer toe met twee jaar worden verlengd .

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!