Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Hoge uitstoot methyleenchloride in Surhuisterveen

di 20 februari 2018, 12.15 uur

SURHUISTERVEEN - De PvdA in Leeuwarden eist opheldering van gedeputeerde Michiel Schrier (SP) over een forse overschrijding van de uitstoot van methyleenchloride bij AVEK in Surhuisterveen. Naar verluidt gaat het om een overschrijding van vier keer de norm. Fractievoorzitter Remco van Maurik en milieuwoordvoerder Hetty Janssen willen weten waarom de overtreding, die maanden geleden al plaatsvond, nu pas openbaar wordt. De PvdA wil eveneens weten hoe lang de uitstoot duurde en welke acties ondernomen zijn.

Kankerverwekkend
Waarover de PvdA meer wil weten is waarom er pas maanden na de daadwerkelijke constatering van de uitstoot op basis van meetrapporten onderzoek gedaan is. Op verzoek van de gemeente Achtkarspelen beoordeelde GGD Fryslân in hoeverre de uitstoot schadelijk was voor omwonenden en gebruikers. Methyleenchloride is een vluchtige chloorkoolwaterstof die kankerverwekkend is in hoge concentraties. De conclusie van de GGD was dat er geen gezondheidsrisico was. Ze spreken van „geen gezondheidseffecten” bij de hoogst gemeten uitstoot methyleenchloride (2000 mg/m3). Er zou op vijf meter afstand sprake zijn van dusdanige verdunning dat er „geen gezondheidseffect verwacht wordt”.

Openheid van zaken
Van Maurik en Janssen vragen zich tevens af of de wijze waarop Provinciale Staten informatie ontving over de overschrijding wel de correcte manier was. Via een e-mail ontvingen de fractievoorzitters een stand van zaken, terwijl dit gebruikelijk via officiële, openbare brieven gaat. De PvdA wil weten waarom dit gedaan is en of het strategie was om te voorkomen dat er onrust ontstond.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.1%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
29.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!