9.1 °C

Inhaalrace Harkema-Opeinde stopt na gelijkmaker

ma 12 februari 2018, 10.46 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde is in de uitwedstrijd tegen laagvlieger De Sweach niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel. Het leek er aanvankelijk niet op dat er toch een punt behaald zou worden. Al na dertien minuten stonden de Harkemasters op een 2-0 achterstand. Uiteindelijk rechtten de groengelen de rug en kwamen langszij. Toch zorgde de remise er niet voor dat de ploeg van trainer Willem Schokker met de handen in de lucht van het veld af stapte.

In de eerste tien minuten was er nog heen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers. Honderdtwintig seconden van onachtzaamheid zorgde hierna voor een 2-0 achterstand en zo liep Harkema-Opeinde al binnen het kwartier achter de feiten aan. In de elfde minuut maakte Francois Boubane van de thuisploeg een fraaie actie op de zijlijn, waarna hij de bal richting de tweede paal slingerde. Daar stond Eelke Jan Duizendstra vogelvrij. Ongehinderd kopte Duizendstra de 1-0 in de touwen. Nauwelijks bekomen van de openingstreffer, zag Harkema de gastheren op bedenkelijke wijze op 2-0 komen.

In de dertiende minuut onderschepte Francois Boubane een te laconiek gegeven breedtepass van de bezoekers. Boubane kreeg vrije doorgang naar de Harkemaster veste en bleef oog in oog met keeper De Graaf koel. Toch kwam al spoedig het besef bij de bezoekers dat men zeker niet had te maken met een wereldploeg. Langzamerhand kreeg Harkema een overwicht. Toen de klok exact op dertig minuten stond, was de aansluitingstreffer een feit. Hille Postma werd licht geschept in het vijandelijke strafschopgebied. Dat de scheidsrechter dit met een strafschop beoordeelde, was wellicht ietwat overdreven. Wilbert Huitema had echter geen mededogen met De Sweach. Huitema liet zien hoe je een onhoudbare strafschop moet nemen en knalde de bal keurig in de bovenhoek. Mogelijk was arbiter Buiter zich er van bewust dat hij de gasten met een elfmetertrap rijkelijk had beloond. Drie minuten na de 2-1 was er een situatie waarbij een penalty veel meer op zijn plaats was geweest, toen Chris Hoeksma onderuit werd gelopen. Dit keer wuifde de leidsman het voorval weg. Hille Postma zocht op slag van rust het doel vanuit kansrijke positie nog een half metertje te hoog, nadat hij knap werd vrij gespeeld door Alex van der Tuin.

Het overwicht van Harkema zette zich na de thee niet meteen door. Tien minuten na de pauze gingen de bezoekers weer nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Uitgespeelde kansen kwamen er echter niet, tot de 71ste minuut. Toen belandde een fabuleuze crosspass van Alex van der Tuin bij Hille Postma. Die kapte zich een weg tussen enkele verdedigers van De Sweach door en schoot feilloos binnen: 2-2. Nu Harkema weer langszij was gekomen, werd verwacht dat de ploeg door zou drukken. Dat gebeurde niet. In het laatste kwartier zou er voor beide doelen nog eenmaal een hectische situatie ontstaan. Eerst was er een harde voorzet van De Sweach die gevaarlijk voor het Harkemaster doel langs caramboleerde. Groter was de kans die Harkema-invaller Sjirk Bruining kreeg in de 86ste minuut. Na een prima steekpass van Alex van der Tuin verscheen Bruining alleen voor keeper Hielkema. Bruining had echter te veel tijd nodig om tot een schot te komen en produceerde uiteindelijk een rollertje dat een gemakkelijke prooi werd voor de Beetsterzwaagster doelman.

Geen winnaar dus op sportpark De Boskfinnen. Met de puntendeling schoot geen van beide ploegen iets op. De Sweach blijft middenin de degradatiezone staan. Harkema-Opeinde kwam voor de vierde keer op rij niet tot winnen. Wat voor de gasten als positief kan worden ervaren, is het stukje veerkracht dat werd getoond na de snelle 2-0 achterstand. Dat kan meegenomen worden naar volgende week. Dan komt RWF op visite in Harkema.