Account
Logo
Zoeken
9.7 °C

Raad van State brandt zich niet aan Lauwersmeer

wo 24 januari 2018, 10.50 uur

EANJUM - De beroepszaak tegen de plannen voor het beschermen van de natuur in het Lauwersmeer heeft niet tot een uitspraak geleid. De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, heeft aangegeven niet bevoegd te zijn. Met de opmerkelijke wending is er nog steeds geen duidelijkheid over bijvoorbeeld de rietproef, waarvoor het peil in het Lauwersmeer mogelijk met zo'n veertig centimeter omhoog gaat.

De bezwaarmakers, waaronder akkerbouwers die zich laten bijstaan door de Nederlandse Akkerbouw Vakbond vinden dat voor de rietproef ontoereikend onderzoek is gedaan naar zaken als waterveiligheid, overstromingsrisico, mogelijke schade aan bebouwing en gronden en waardedaling van buitendijks gelegen gebouwen en gronden. Ook wijzen zij op het ontbreken van noodzaak en onevenredige belangenafweging.

Vergelijkbare bezwaren hebben de Belangenvereniging Eigenaren Bungalowpark Jachthaven Oostmahorn en de Vereniging van Huiseigenaren Robbenoort. Ook de Waddenvereniging heeft bezwaar tegen de plannen aangetekend. Zij vindt dat de gaswinningen in de velden Anjum, Munnekezijl, Ezumazijl en mogelijk Slochteren ten onrechte zijn beschreven als handelingen die het bereiken van de instandhoudingsdoelstellingen niet in gevaar brengen.

De bezwaarmakers krijgen een vergoeding voor de gemaakte kosten in het beroepsproces. Hoe de zaak nu verder gaat is niet bekend. Wel heeft de akkerbouwvakbond aangekondigd om naar het Hof van Justitie van de Europese Unie te stappen om te kijken hoe de proef verenigbaar is met de Vogelrichtlijn, de Habitatrichtlijn en het Verdrag van de Europese Unie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal