Account
Logo
Zoeken
8.7 °C
Wietteler: 'Ik heb alleen maar achteruit geboerd'
De moest bijna 2500 euro aan netbeheerder Liander betalen, voor de illegaal afgetapte stroom

Wietteler: 'Ik heb alleen maar achteruit geboerd'

do 18 januari 2018, 15.30 uur

LEEUWARDEN - In een woning aan de Hoofdstraat in Warten stuitte de politie op 31 augustus vorig jaar op een grote wietplantage. In de woning stonden in totaal 1200 hennepplanten, grote planten en stekjes. De 28-jarige bewoner werd aangehouden, donderdag zat hij tegenover rechter Bauke Jansen. De man zei dat hij niet alleen verantwoordelijk was geweest voor de plantage, namen van eventuele andere betrokkenen wilde hij echter niet noemen.

Grote problemen
De elektriciteit werd illegaal afgetapt, ook dat had de Wartener volgens eigen zeggen niet zelf gedaan. Het opkweken van de plantjes was wel zijn eigen werk, hij had op internet gekeken hoe het moest. De Wartener was aan het hennep-avontuur begonnen omdat hij financiële problemen had. Nadat de kwekerij was ontdekt, waren die problemen alleen maar groter geworden.

Nul-komma-nul
Hij moest bijna 2500 euro aan netbeheerder Liander betalen, voor de illegaal afgetapte stroom. Het opbouwen van de kwekerij had hem 1500 euro gekost en hij moest nog eens 1000 euro betalen voor het herstellen van zijn woning. 'Ik heb nul-komma-nul verdiend, ik heb alleen maar achteruit geboerd', zei de Wartener. Toch wilde officier van justitie Tjerk Buma meer geld van hem hebben.

Criminele inkomsten
De politie had 81 potten gevonden met resten van hennepplanten. Volgens Buma hadden daar 81 wietplanten in gezeten, die eerder al waren geoogst. De verkoopopbrengst schatte de officier op ruim 8500 euro. Dat beschouwde hij als criminele inkomsten, hij eiste dat de verdachte dat bedrag zou terugbetalen. De Wartener zei dat er zieke planten in de potten hadden gezeten. Hij zou ook nog maar kort bezig zijn geweest.

Een klein schakeltje
De politie was bij de kwekerij terechtgekomen na een melding dat er uit de woning van de verdachte een constant zoemend geluid -van een ventilator- werd gehoord. De rechter ging er vanuit dat die melding wel eerder was gekomen, als de verdachte eerder was begonnen. Jansen wees de zogeheten 'Pluk-ze' vordering van de officier af. Hij beschouwde de Wartener als 'een klein schakeltje in een groter geheel'. De man kreeg een werkstraf van 180 uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.4%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!