8.2 °C

Harkema-Opeinde moet pas op de plaats maken

zo 3 december 2017, 17.45 uur

HARKEMA - Zaterdagmiddag had “De Heide” geen antwoord op de speelwijze van Oostergo. De mannen uit Ee en omstreken hadden aan een helft genoeg om vier maal af te drukken. Het tweede bedrijf – waarin uiteindelijk niet meer gescoord zou worden – was hierdoor al voor de pauze verworden tot een formaliteit.

Voetballend was Harkema-Opeinde het eerste halfuur de bovenliggende partij, zonder hierbij tot uitgespeelde kansen te komen. Het moet ook gezegd worden dat dit inherent is aan de tactiek die Oostergo hanteert. De fysiek sterke kleibewoners laten de tegenstanders komen en hopen dan vanuit de tegenstoot toe te slaan. De rood-gelen hebben een aantal aanvallers in huis die voor dit spelletje geboren lijken te zijn. De klok stond op 22 minuten toen de Harkemasters voor de eerste keer in het countermes liepen. Lieuwe Sytsma ging er op de flank vandoor, zocht de achterlijn en gaf de bal op een presenteerblaadje voor Lars de Jong, die geen moeite had de score te openen. Diezelfde Sytsma stond dertien minuten later ook aan de basis van de 2-0. Vanuit zijn hoekschop was het verdediger Herman Sprik die het leder hard in de touwen kopte. Harkema-Opeinde was de draad kwijt en in de 39ste minuut lag ook de derde treffer in het Harkemaster doel. Een aanval over drie schijven werd succesvol afgerond door de volledig vrijstaande Lieuwe Sytsma. Het zou echter nog erger worden voor de ploeg van Willem Schokker. In de laatste seconden voor de pauze nam Dirk Jan Schreiber het doel onder vuur. Harkema-goalie André de Graaf, die kort hiervoor nog goed redde op een inzet van Sytsma, reageerde laat en kon hierdoor niet verhinderen dat het schot van Schreiber tussen de palen verdween.

Met een veilige 4-0 voorsprong op zak hoefde Oostergo in het tweede bedrijf niet zo nodig meer. Behoudens een stuiterend afstandsschot van Lars de Jong, dat goed door keeper De Graaf naast getikt werd, braken de gastheren in aanvallend opzicht niet zoveel potten meer. Harkema-Opeinde daarentegen had de score nog best wat draaglijker kunnen maken. Die mogelijkheid was er al in de eerste minuut na de pauze. Hilbrand Benedictus verscheen in kansrijke positie voor het Oostergo-doel. Benedictus was niet zelfzuchtig en bracht Hille Postma in stelling, wat niet de beste optie was omdat Postma buitenspel stond. Niet lang hierna rukte Harkema in overtal op richting het vijandelijke doel. Hille Postma schoot ietwat gehaast. De poging mistte venijn waardoor het een gemakkelijke prooi werd voor keeper Jelmer Hoekstra. Toen de wedstrijd al het einde naderde was er nog een voorzet van Fokko Spinder, die van dichtbij op een haar na gemist werd door Hilbrand Benedictus. Ruimte bleef er ook hierna, maar Harkema-Opeinde verkeerde zaterdag niet in een vorm waarmee het in staat was hier enig profijt uit te halen. Ook al zou er nog een uur door gevoetbald worden, vermoedelijk waren de groengelen niet meer tot scoren gekomen.

De winterstop is aanstaande en voor de Harekieten lijkt de seizoensonderbreking op een juist moment te komen. In de twintigkoppige selectie zijn momenteel veel geblesseerden en half fitte spelers. Tot het daadwerkelijk winterstop is, zullen er echter nog wel twee wedstrijden gespeeld moeten worden. In het fysiek sterke ASC en het stugge Ropta Boys wachten er twee zware tegenstanders. Deze duels worden gelukkig gewoon weer begonnen met een 0-0 score. Er zijn dus nog zat kansen om met een goed gevoel het nieuwe jaar in te gaan.