Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Hogere straf dan geëist voor 'meesteroplichter'

di 14 november 2017, 13.55 uur

LEEUWARDEN - De Groninger meesteroplichter Paul L. (53) die in februari onder andere zonder te betalen een poos verbleef in de Bed-and-Breakfast van ex-Omrop Fryslân-presentatrice Dieuwke Kroese, kreeg dinsdag van de Leeuwarder rechtbank een hogere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. De rechtbank oordeelde dat de ernst van de feiten onvoldoende tot uitdrukking kwam in de strafeis van het OM.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een celstraf gelijk aan het voorarrest -203 dagen- plus 180 dagen voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde tot anderhalf jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk. Volgens de rechtbank heeft de Groninger geen berouw getoond ten opzichte van zijn slachtoffers, heeft hij niet laten blijken het verwerpelijke van zijn handelen in te zien en heeft hij louter uit financieel gewin gehandeld.

L. heeft in de eerste drie maanden van dit jaar in totaal zestien slachtoffers gemaakt. Hij heeft drie mensen via internet opgelicht door spullen te koop aan te bieden en -nadat er was betaald- vervolgens niets te leveren. Verder heeft hij in een groot aantal hotels en B&B's gegeten, gedronken en overnacht zonder te betalen. Een ouder echtpaar troggelde hij geld af door zich voor te doen als hart- en vaatspecialist. Hij beloofde dat hij voor de man, die een ernstige nierziekte had, bij een bevriende 'collega' voor 1275 euro een second opinion kom regelen. De second opinion heeft nooit plaatsgevonden.

L. moet aan vijf benadeelden bijna 2900 euro aan schadevergoedingen betalen. De rechtbank bepaalde dat de Groninger het financiële voordeel van zijn criminele activiteiten aan de Staat moet betalen. Het gaat om ruim 13.000 euro. De man werd onder toezicht van de reclassering geplaatst. Hij moet zich laten behandelen in een forensische kliniek en hij moet, als hij op vrije voeten is, openheid geven aan Justitie over zijn woon- en verblijfplaats. Gedragsdeskundigen constateerden verschillende stoornissen, waaronder een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en het ontbreken van een gewetensfunctie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum