Account
Logo
Zoeken
7.4 °C

Lagere straffen in vlaggenaffaire FC Groningen

di 17 oktober 2017, 17.51 uur

GRONINGEN - De politierechter heeft de Heerenveen-supporters die een 24-jarige FC Groningen-aanhanger op gewelddadige wijze beroofden van twee clubvlaggen lager bestraft dan eerder was geëist.

De 28-jarige jarige Stadjer kreeg de hoogste straf; 180 uur werkstraf en zestig uur voorwaardelijke celstraf. De man werd gezien als de leider van de groep en hij werd ook veroordeeld voor opruiing en het beledigen van burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen. Tegen de Stadjer was acht maanden geeist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook had de man een strafblad, maar hij kreeg van de rechter nog een kans om zijn leven te beteren.

Acht mededaders, uit onder meer Heerenveen, Drachten en een 17-jarige uit Sneek, kregen voor hun rol werkstraffen tot honderd uur opgelegd. De rechter vond het niet nodig die straffen aan te vullen met voorwaardelijke celstraffen. Drie mannen werden vrijgesproken. Hun rollen waren te klein voor een veroordeling, vond de rechter.

De politierechter trok twee dagen uit om de zaken van de twaalf uit onder meer Heerenveen, Drachten, Oosterwolde en Groningen te behandelen. De mannen beroofden op 22 januari in Groningen een 24-jarige Groninger van twee groepsvlaggen van de supportersclub Groningen Fanatics. Het slachtoffer werd daarbij van zijn fiets gesleurd, geschopt en geslagen. Zijn belagers sneden de banden van de rugtas door en vertrokken met de buit. Buurtbewoners alarmeerden de politie en noteerden een deel van het kenteken.

De officier van justitie sprak van een ordinaire straatroof. De mannen zeiden tegen de rechter dat het een ludieke actie betrof die uit de hand was gelopen. Dit kon de rechter wel volgen. Dat de mannen dachten dat zij de vlaggen zonder slag of stoot konden afpakken, noemde de rechter naïef. Er is wel degelijk geweld voor nodig geweest; ‘Maar het slachtoffer is niet zwaar mishandeld, anders had hij er wel anders uitgezien’. De rechter hield er wel rekening mee dat het hier om voetbalgeweld gaat en dat dit op de openbare weg is gebeurd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
67.1%
Ja, op aanvraag  
15.1%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk