Account
Logo
Zoeken
8.4 °C
'Diefstal FC Groningen vlag was ordinaire roof'

'Diefstal FC Groningen vlag was ordinaire roof'

ma 16 oktober 2017, 14.54 uur

GRONINGEN - Een 24-jarige man uit Drachten moet wat betreft het Openbaar Ministerie voor een gewelddadige diefstal in Groningen een werkstraf van 120 uur opgelegd krijgen. De man maakt deel uit van een groep Heerenveen-supporters die op 22 januari een FC Groningen-supporter op brute wijze beroofde van hun clubvlag.

Twee dagen
De politierechter in Groningen trekt twee dagen uit om alle elf verdachten te horen en te berechten. Maandag verschenen de eerste zes verdachten uit Heerenveen, Appelscha, Oosterwolde en Drachten. Tegen hen werd tot 180 uur werkstraf geëist en voorwaardelijke celstraffen tot drie maanden.

Ludiek?
De groep sprak van een ‘ludieke actie’. De officier noemde het een ‘ordinaire straatroof’. De FC Groningen-supporters stalen tot twee keer toe de vlag van de supporters van Heerenveen. Hier moest een reactie op komen, vonden de Friezen. Twee van hen verschansten die avond tijdens de wedstrijd FC Groningen tegen Vitesse op de tribune. Er werd goed gekeken wie nadien de Groninger groepsvlag meenam.

Gevolgd
De man met de vlag werd gevolgd. Vlak bij zijn woning werd het slachtoffer opgewacht en van de fiets getrokken. De Stadjer kwam op de grond terecht en kreeg klappen en trappen. Buurtbewoners werden wakker van het geschreeuw en belden de politie. Ook noteerden zij een deel van de kentekens van de auto’s, waarmee de belagers wegreden. De rugtas met daarin de vlag, hadden zij mee.

Geen geweld
De Drachtster heeft volgens zijn advocaat geen geweld uitgeoefend. Hij volgde de vlaggendrager op de fiets. Hij reed te enthousiast de stoep op en liep een lekke band op. De Drachtster staakte toen maar zijn achtervolging. "Mijn client is geen medepleger in dit verhaal" en vroeg om een vrijspraak.

Opgeheven
De diefstal van de vlaggen was voor de supportersgroep Groningen Fanatics de aanleiding om zich op te heffen. "Er is voor ons maar een juiste beslissing bij het verliezen van het groepsdoek, ons belangrijkste bezit", schreef de club destijds op hun website.

Stadionverbod
De KNVB legde de aangehouden Heerenveen-supporters eerder al een stadionverbod van drie jaar opgelegd. De burgemeester deed hier nog een schepje bovenop door de mannen voor een periode van anderhalf jaar ook een omgevingsverbod op te leggen.

De rechter doet dinsdag uitspraak, nadat alle zaken zijn behandeld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk