5.3 °C

Harkema-Opeinde na rust snel klaar met De Sweach

ma 16 oktober 2017, 9.43 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde blijft het uitstekend doen in klasse 4C. Ook de thuiswedstrijd tegen De Sweach werd vrij eenvoudig in een 3-0 overwinning omgezet. Hoewel de eerste helft zaterdagmiddag zeker niet behoorde tot de beste helften van dit seizoen aan thuiszijde, waren de Harkemasters na de pauze snel klaar met de bezoekers. In twaalf minuten tijd werd er drie keer gescoord. Probleemloos werden de drie punten daarna over de streep getrokken.

Drie minuten waren er gespeeld toen Alex van der Tuin met een uitstekende voorzet Hilbrand Benedictus vrij voor de keeper zette. De balcontrole bij Benedictus was echter matig, waardoor de kans verloren ging. Deze start beloofde veel voor de thuisploeg, maar eigenlijk bleef dit gedurende het eerste halfuur het enige wapenfeit aan Harkemaster kant. De groengelen hadden wel meer balbezit, maar het spel was niet om over naar huis te schrijven. De Sweach had zelfs twee aardige kansen om op voorsprong te komen.

Na een kwartier passeerde Jorrit Driessen met een kopbal Harkema-keeper De Graaf. Verdediger Wytse Couperus bracht op de doellijn koppend redding. Zes minuten later worstelde Eelke Jan Duizendstra zich door de Harkemaster defensie. Hij vond de wederom sterk keepende André de Graaf op zijn pad. Toen het halfuur verstreken was, kwam de thuisploeg beter in haar spel. Na een hard schot van Wilbert Huitema dat recht op keeper Hielkema af ging en een gevaarlijke voorzet van Hilbrand Benedictus die wederom een prooi was voor Hielkema, kwam de grootste kans voor Harkema tot stand in de 37ste minuut. Een strakke crosspass van Alex van der Tuin werd door Hilbrand Benedictus met de borst klaar gelegd voor Hille Postma. Die kapte naar binnen en schoot in de korte hoek net naast het doel van de op het verkeerde been staande goalie Hielkema.

De Harkemaster selectie besefte zich halverwege dat er in het tweede bedrijf uit een ander vaatje getapt moest worden. Al vlot na de pauze voegde “De Heide” de daad bij het woord. In de 49ste minuut kreeg Fokko Spinder een vrije trap te nemen. Spinder bracht de bal in het strafschopgebied, waar Hilbrand Benedictus goed in kwam lopen. Benedictus raakte de voorzet echter niet, waardoor de doelman van De Sweach gedesoriënteerd raakte. Met een stuit plofte de bal in het vijandelijke doel: 1-0.

Kort hierna kreeg Hilbrand Benedictus vrije doorgang na een verre uittrap van doelman Andre de Graaf, maar de aanvaller kreeg het leder niet onder controle. In de 57ste minuut kreeg Benedictus een herkansing. Dit keer was hij wel trefzeker. Weggestuurd na een prima lange bal van Fokko Spinder, tikte Benedictus de 2-0 in de touwen.

De gasten uit Beetsterzwaag werden aan alle kanten voorbij gelopen en vier minuten later lag ook de 3-0 in het net. De derde treffer kwam voort uit de mooiste aanval van de middag. Hille Postma stuurde Chris Hoeksma weg in het strafschopgebied. Hoeksma behield goed overzicht en legde de bal klaar voor de inlopende Hilbrand Benedictus. De al weken in vorm zijnde Benedictus prikte de bal met een sliding binnen en besliste het duel al in de 61ste minuut.

Harkema-Opeinde had in de tweede helft weinig te duchten van De Sweach en met iets meer nauwkeurigheid had er ook nog wel een vierde treffer gemaakt kunnen worden. Die kwam er niet. Toch was er in de 79ste minuut nog een vermeldenswaardig moment. Junior Paul van der Heide maakte zijn officiële debuut voor het Harkemaster vlaggenschip en deed dat zeer verdienstelijk. Na Tsjidsger Postmus en Cris Alma is Van der Heide debutant nummer drie in dit nog jonge seizoen. Een teken dat het er een vrachtlading aan talent klaar staat op “De Heide”. Tevens maakte Jesse Nicolai na meer dan een jaar zijn rentree in Harkema-Opeinde 1.

Na afloop dus louter lachende gezichten aan de kant van de thuisclub. Ondanks dat een kwart van de selectie momenteel in de lappenmand bivakkeert, is de competitiestart met tien punten uit vier duels voortreffelijk. Van de behaalde punten is er geen enkele gestolen. Harkema-Opeinde doet het simpelweg fantastisch. Volgende week zaterdag zal de goede reeks zwaar op de prof gesteld worden. Wederom wordt er dan gespeeld in Harkema, en wel tegen VIOD, een ploeg die veel te laag staat op de ranglijst en ongetwijfeld nog vele plekken gaat stijgen.