8.7 °C

Harkema-Opeinde met ruime cijfers langs RWF

ma 9 oktober 2017, 10.52 uur

HARKEMA - De uitwedstrijd tegen RWF heeft Harkema-Opeinde minder problemen opgeleverd dan het vooraf had verwacht. Met name in de eerste helft waren de Harekieten slagvaardiger dan de gastheren. In het tweede bedrijf worstelden de groengelen zich goed door een offensief van de Frieschepaalsters, waarna de wedstrijd vakkundig koud werd gemaakt. Met zeven punten uit drie duels kent de ploeg van Willem Schokker een prima start.

Harkema-Opeinde overrompelde de gastheren in de beginfase en zocht vanaf het eerste fluitsignaal de aanval. Al in de tweede minuut leverde dit succes op. Hille Postma speelde de bal tussen twee verdedigers door op Wilbert Huitema, die vervolgens alleen door kon lopen richting het vijandelijke doel. Beheerst schoof Huitema de bal tussen de benen van RWF-keeper Jacob Jan Weening door. Een mooie start, maar ook na de snelle voorsprong bleef Harkema-Opeinde op de aanval spelen.

Ronald van der Wal werd net buiten het strafschopgebied gevloerd, waarna Alex van der Tuin vanuit de toegekende vrije trap een perfecte voorzet afleverde. Gerard Spinder verscheen in vrije positie voor het doel, maar kopte rakelings over de lat. De teleurstelling over de gemiste kans leek bij de groengelen iets te lang na te werken. Na de spelhervatting was men niet goed bij de les. In luttele seconden was RWF aan de andere kant van het veld. Wieger Bosma zette Jan Sikko Veenema vrij voor het doel van André de Graaf. Veenema schoot de bal feilloos over de Harkema-goalie. Na negen minuten was de strijd weer in evenwicht.

Een tegenvaller voor de Harekieten, maar de Willem Schokker-equipe zat niet bij de pakken neer. Nog binnen het kwartier had de voorsprong in ere hersteld kunnen worden. Een lange bal van Fokko Spinder glibberde door op het natte, gladde veld waarna Hilbrand Benedictus alleen voor keeper Weening opdook. De doelman pareerde de inzet met zijn knie. Harkema zette door en in de 19de minuut was de 1-2 wel een zekerheidje. Fokko Spinder stuurde Alex van der Tuin aan de rechterzijde van het veld weg. De voorzet die Van der Tuin hierna produceerde, leek over keeper Weening in het doel te dwarrelen. Voor de zekerheid kopte Hilbrand Benedictus de bal bijna op de doellijn staand in de winkelhaak. Dit keer was Harkema-Opeinde beter bij de les na een gescoord doelpunt. Vlak na het halfuur werd de score zelfs uitgebreid naar 1-3.

De puik spelende Hilbrand Benedictus verrichte goed werk door de bal in het RWF-strafschopgebied te heroveren. Benedictus legde de bal opzij naar Hille Postma, die goed het overzicht behield en de bal geplaatst in de verre hoek legde. Harkema-Opeinde nam hierna gas terug. Echt in gevaar kwamen de bezoekers niet, al was het vlak voor de pauze even hectisch na een steekpass van Haaye Postma. Keeper De Graaf moest handelend optreden, waarna de bal werd geruimd.

Na de pauze kwam de Harkemaster voorsprong meer onder druk te staan. Aanvoerder Gerard Spinder bleef niet geheel fit in de catacomben achter. Omdat RWF enkele wijzigingen doorvoerde en alles op alles zette om zodoende zich terug in de wedstrijd te knokken, was Harkema-Opeinde even zoekende. Toch bleef “De Heide” vrij eenvoudig overeind. Jan Sikko Veenema kopte een hoge bal die uit de lucht kwam vallen goed naar de grond in, maar keeper De Graaf redde prima. Kort daarna schampte Sake van der Meulen een hoekschop in kansrijke positie, waardoor het speeltuig voorlangs zeilde.

Pas in de 67ste minuut mocht Harkema-Opeinde voor het eerst weer echt aan aanvallen denken. Toen werd meteen even goed geëtaleerd hoe je een counter uit moet voeren. Vanuit de tegenaanval kwam Alex van der Tuin vlak over de middellijn in balbezit. Die zocht en vond een afspeelmogelijkheid in Chris Hoeksma. Met een formidabele steekpass stuurde Hoeksma Hilbrand Benedictus alleen op het RWF-doel af. Aan een zacht tikje had Benedictus genoeg de keeper te verschalken: 1-4.

De wedstrijd was gespeeld en het offensief van de thuisploeg ging direct liggen. Een kwartier voor tijd begon Ronald van der Wal een rush aan de linkerkant die hij doorzette totdat hij oog in oog met keeper Weening verscheen. Het was de doelwachter die redding bracht met de voet. Twee minuten later moest de goalie wel capituleren. Na een corner van Chris Hoeksma kwam de bal in het bezit van Wilbert Huitema. Die besloot het doel met een droge knal onder vuur te nemen. Het schot bleef in de kluts hangen. Hilbrand Benedictus was alert en volleerde de bal hard in het dak van het doel: 1-5.

Na drie speelronden mag gesteld worden dat Harkema-Opeinde een aanwinst is voor de vierde klasse. De competitie is nog jong maar kijkend naar de drie gespeelde wedstrijden mag geconcludeerd worden dat “De Heide” prima mee kan. Volgende week wacht er weer een thuiswedstrijd. De Sweach – dat zich zaterdagmiddag van de nul af voetbalde – komt dan op bezoek in Harkema.