13.1 °C

Harkema-Opeinde behaalt punt tegen Veenhuizen

zo 1 oktober 2017, 12.39 uur

HARKEMA - Vooral lachende gezichten waren er na afloop van de wedstrijd Harkema Opeinde-Veenhuizen te bespeuren op de groengele zijde van sportpark De Bosk. Voor de thuisploeg was het zuur dat de bezoekers pas in de 86ste minuut langszij kwamen. Tegelijkertijd was er ook het besef dat Veenhuizen over het geheel de gemakkelijker voetballende ploeg was en dat zij op basis van de kansenverhouding zonder meer recht hadden op een punt. De Drenten daarentegen waren tevreden dat er in de slotfase alsnog een punt werd behaald. Ook de toeschouwers mopperden niet. Zij hadden een vermakelijk voetbalgevecht gezien dat van begin tot eind boeide.

Al spoedig bleek dat De Heide op heel wat meer tegenstand kon rekenen als een week eerder in Opende. In het eerste kwartier kwam Harkema-Opeinde er nauwelijks aan te pas. Het spel speelde zich vooral af op de helft van de Harekieten. Toch was het niet zo dat Veenhuizen de kansen aaneen reeg. Uit een voorzet van Jim van der Leest produceerde Bram Schmidt een verraderlijk stuitend schot, dat goed met de benen werd gepareerd door keeper De Graaf. Toen het eerste kwartier voorbij was, kreeg Harkema meer grip op de blauwhemden.

De eerste kans was spoedig een feit, al kreeg men deze in de schoot geworpen. Hilbrand Benedictus anticipeerde goed op een povere terugspeelbal en knalde hard met de buitenkant voet in. Veenhuizen-goalie Auwen redde prima. Niet lang hierna konden de handen bij het thuispubliek wel in de lucht. Een voorzet van Chris Hoeksma werd door Gerard Spinder klaar gelegd voor Hille Postma. Met een droge knal in de verre hoek schoot Postma de 1-0 op het bord. Veenhuizen kreeg twee redelijke kansen op de gelijkmaker. Vanaf een metertje of tien raakte Robert Elsinga de bal verkeerd toen hij een afgeslagen voorzet oppikte. Even later zag Ferdinand Rozema zijn vrije trap uit de hoek gestompt worden door keeper De Graaf. Het eerste bedrijf werd afgesloten met een gevaarlijk moment voor het doel van de bezoekers. Een vrije trap van Fokko Spinder smoorde in het Veenhuizen-strafschopgebied. Alex van der Tuin was alert en schoot vanuit de draai in. Keeper Auwen verwerkte de inzet tot corner.

Was de wedstrijd voor de pauze al open, na de thee golfde het spel continu op en neer. Er ontspon zich een prachtige strijd waarbij beide teams vol op jacht gingen naar een doelpunt. Aanvankelijk kwam Harkema het beste uit de kleedkamer. Al struikelend en gehinderd door verdedigers kon Hilbrand Benedictus door richting het vijandelijke doel. Met een uiterste inspanning perste Benedictus er een schot uit, dat vlak langs de kruising zeilde.

Een minuut later teisterde een knal van Alex van der Tuin de vuisten van keeper Auwen. Veenhuizen nam hierna het initiatief over en het was een klein wonder te noemen dat de bezoekers tussen de 50ste en de 60ste minuut niet op 1-1 kwamen. Een voorzet van Robert Elsinga belandde voor de voeten van Theo Hoogeveen. Die mistte de bal, maar kreeg een herkansing. Deze punterde hij rakelings over de lat. In minuut 55 dook Bram Schmidt plotseling alleen op voor keeper De Graaf, maar het Harkemaster sluitstuk keerde het schot met de voet. Andermaal was De Graaf redder in nood toen hij een hard schot buiten de palen ramde. Hierna begon Harkema-Opeinde zich weer nadrukkelijker te melden op de andere speelhelft. Hilbrand Benedictus had twee keer pech. Eerst raakte hij het speeltuig verkeerd na een pass van Alex van der Tuin, waardoor het leder voorlangs hobbelde.

In de 62ste minuut schoot hij net naast na een steekpass van Gerard Spinder. Cris Alma – net 18 geworden – debuteerde kort hierna. Hij kon meteen aan de bak. Coen Schmidt dreigde alleen richting het Harkemaster doel op te rukken, met een uitmuntende verdedigende tackle gaf Alma direct zijn visitekaartje af. Het spel bleef op en neer gaan en vrijwel direct hierna was het weer gevaarlijk aan de andere kant van het veld. Vanuit een counter speelde Alex van der Tuin de vrijstaande Wilbert Huitema in. Die kreeg de bal moeilijk onder controle, maar liet uiteindelijk toch een pegel los die door doelman Auwen buiten de palen werd geranseld.

Het laatste kwartier was aangebroken en Veenhuizen zette nog even aan om toch een punt aan het duel over te houden. In de 78ste minuut kreeg Robert Elsinga een vrije kopkans. Hij schampte de bal waardoor deze naast het doel terecht kwam. Helaas voor de Harkemasters deed hij het acht minuten later beter. Uit een hoekschop van Sam van der Leest knikte Elsinga binnen.

Uiteindelijk dus een uitslag waar eenieder vrede mee kon hebben. Op basis van het betere voetbal zouden de mannen uit het gevangenisdorp er met een nederlaag bekaaid af zijn gekomen. De nimmer aflatende strijdlust die Harkema-Opeinde etaleerde had echter ook geen nederlaag verdiend. Er werd geknokt voor elke meter. Dat terwijl de ploeg nog steeds niet compleet is, met name in verdedigend opzicht. Zo viel Wytse Couperus zaterdagmiddag ook nog eens uit. Gelegenheidsverdediger Fokko Spinder doet het in de laatste linie echter voortreffelijk. Met hem oogt ook de rest van de defensie uiterst stabiel. Volgende week weer een pittig duel op het programma voor de ploeg van Willem Schokker. Dan is er de uitwedstrijd tegen Rood-Wit-Frieschepalen (RWF).