10.6 °C

Harkema-Opeinde schiet uit startblokken in Opende

ma 25 september 2017, 14.21 uur

HARKEMA - De competitiestart is voor Harkema-Opeinde geëindigd in een daverend succes. De streekderby tegen Opende werd met 0-5 gewonnen. Een uitslag die aan duidelijkheid niets te wensen overliet en geheel conform de veldverhoudingen was. “De Heide” - gesteund door dik over de honderd meegereisde supporters – nam na een klein uur spelen gas terug en pas toen kwam de thuisploeg in aanmerking voor een doelpunt.

De wedstrijd was nog maar drie minuten oud toen de bezoekers de 0-1 al in de schoot kregen geworpen. Hille Postma dribbelde over de achterlijn en produceerde een voorzet. Deze voorzet had een prooi moet zijn voor Opende-keeper Gjaltema, maar het sluitstuk liet de bal los. Chris Hoeksma wist zich wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal in het lege doel. Een van de weinige kansen van de gastheren in het eerste bedrijf kreeg vlak hierna gestalte. Wietse Eringa knalde een hoekschop van Arnold Oosterbaan een metertje over de kruising. Groter was de kans voor Wilbert Huitema drie minuten later. Een stiftpass van Gerard Spinder werd matig verwerkt door de Opende-defensie. Huitema kon alleen door richting het vijandelijke doel, maar trof de voet van doelman Gjaltema.

Toch zou het niet heel lang duren voor de tweede Harkemaster treffer in het Peender net lag. In de 24ste minuut gaf Fokko Spinder van achteruit een lange bal. Hilbrand Benedictus maakte zich sterk en wurmde zich goed langs de laatste verdediger, liep alleen richting doel en scoorde beheerst: 0-2. De mooiste aanval van de wedstrijd was er op het half uur. Fokko Spinder stond weer aan de basis met een lange bal. Met de borst legde Hilbrand Benedictus het speeltuig klaar voor Gerard Spinder, die de bal vanuit de lucht prachtig op de pantoffel nam. De aanval had een doelpunt verdiend maar goalie Gjaltema ranselde de bal uitstekend uit de hoek. Het was slechts uitstel van executie want nog geen zestig seconden later werd de arme Opende-keeper wel gepasseerd door de jongste Spinder. Een hoekschop van Chris Hoeksma ging aan iedereen voorbij, behalve aan Gerard Spinder die de bal bekeken in de verre hoek deponeerde: 0-3. Zo was het duel al na 32 minuten gespeeld.

De groengelen hoefden niet meer zo nodig en zo kon het dat Opende vlak voor en na de pauze wat speldenprikjes uit kon delen. Het sluitstuk van Harkema – André de Graaf – bleef fier overeind, onder andere op een volley van Edwin Elzinga. Toen de 50ste minuut aanbrak was het aan de andere kant wel raak. Hille Postma loste vanaf een meter of twintig een niet al te indrukwekkend schot. De doelpoging was de thuiskeeper wel te machtig. Langzaam hobbelde het leder over de doellijn: 0-4.

Wilbert Huitema had meteen na het vierde doelpunt de roodhemden nog meer pijn kunnen doen, maar hij raakte de knieën van de vijandelijke doelwachter na een steekpass van Hilbrand Benedictus. Harkema-Opeinde haalde de voet hierna weer van het gaspedaal. Nog steeds herbergt de selectie een aantal half fitte en helemaal niet fitte voetballers. Trainer Schokker wisselde in korte tijd drie keer. Zo maakte Tjidsger Postmus zijn debuut in de Harkemaster hoofdmacht. Opende kreeg hierna kansen op een eretreffer. Fokko Spinder haalde een bal van de lijn en keeper De Graaf pareerde een inzet van dichtbij van Henk Veenstra. De Peendermantsjes konden wat afronding betreft een voorbeeld nemen aan Alex van der Tuin. In de 73ste minuut kreeg Van der Tuin de bal op de rechterkant aangespeeld door Hille Postma, dribbelde het strafschopgebied in, zocht en vond het gaatje en schoot knap tegendraads binnen: 0-5.

Een prachtige start voor de ploeg van Willem Schokker. De komende weken zal moeten blijken in hoeverre de zege op “De Greenzer Peen” een graadmeter is. Afgaande op het vertoonde spel zaterdagmiddag lijken de bewoners van sportpark De Olde Wierden dit jaar geen hoogvlieger te worden. Aanstaande zaterdag krijgen de Harekieten visite van een tegenstander van een ander kaliber: degradant Veenhuizen, dat bij de competitiestart meteen Haulerwijk met een 5-1 nederlaag naar huis stuurde.