12.9 °C

Harkema-Opeinde verlaat bekertoernooi met zege

zo 17 september 2017, 18.06 uur

HARKEMA - Een week voordat de competitie begint, heeft Harkema-Opeinde de eerste zege van het nieuwe seizoen te pakken. GSVV werd in eigen huis met 1-2 verslagen. Het was een dikverdiende zege voor de groengelen, maar wel eentje die moeizaam tot stand kwam. Omdat de Harkemasters maar matig profiteerden van de geboden ruimte en kansen, kreeg de ploeg van Willem Schokker in de slotfase bijna het deksel op de neus.

Het weer op sportpark It Kleaster was beestachtig slecht. Het veld daarentegen was heel aardig bespeelbaar. In de eerste helft van deze wedstrijd “om des keizers baard” was het Harkema-Opeinde dat de touwtjes stevig in handen had. De groengelen hadden verreweg het meeste balbezit, dreigden regelmatig, maar kwamen niet tot heel veel kansen.

Na afstandsschoten van Hilbrand Benedictus en Chris Hoeksma, was de eerste serieuze kans van de bezoekers in de 18de minuut meteen raak. Fokko Spinder gaf een lange bal, die matig werd verwerkt door een speler van de thuisploeg. Het leder kwam voor de voeten terecht van Alex van der Tuin, die een geweldige poeier losliet op het vijandelijke doel. Goalie Jacob van der Veen kreeg de bal niet onder controle, Wilbert Huitema was alert en tikte de 0-1 in het lege doel. Zeven minuten later stond het duo Van der Tuin-Huitema ook bijna garant voor een tweede Harkemaster treffer. Van der Tuin stuurde Huitema met een mooie boogbal weg. Alleen voor keeper Van der Veen zocht Huitema het doel te hoog. De gelegenheidsverdediging van Harkema-Opeinde bleef het gehele eerste bedrijf fier overeind. Behoudens enkele terugspeelballen hoefde Harkema-doelman De Graaf niet in actie te komen.

Kwam GSVV er in het eerste bedrijf al nauwelijks aan te pas, na de helftwisseling raakten de gastheren aanvankelijk helemaal in de verdrukking. Harkema-Opeinde wilde de wedstrijd snel beslissen en kreeg ook enkele kansen die missie te voltooiden. Wilbert Huitema was attent door een breedtepass van keeper Van der Veen te onderscheppen. De inzet van Huitema verdween via het been van een verdediger over. De GSVV-goalie herstelde zich even later op prima wijze door geplaatste schoten van Hille Postma en Chris Hoeksma fraai tot corner te verwerken. In de 61ste minuut was Van der Veen geslagen, maar zonder gevolgen. Fokko Spinder stuurde broertje Gerard aan de rechterkant weg, die na een rush een voorzet afleverde die net te scherp was voor de bij de tweede paal staande Wilbert Huitema. Te scherp was kort hierna ook de voorzet van Alex van der Tuin op Sjirk Bruining.

De vrijstaande Bruining kreeg zijn hoofd niet goed achter de bal en kopte hoog over. In minuut 76 trad de aloude voetbalwet in werking: zelf niet scoren, dan doet de tegenstander het wel! De eerste kans van GSVV werd meteen tot doelpunt gepromoveerd. Een combinatie tussen Marco Kooistra en Arjan Storm werd door laatstgenoemde afgerond: 1-1. Harkema moest weer aan de bak en dat leek de ploeg zich terdege te beseffen. Terwijl de Harkemasters in de tweede helft in kansrijke positie dikwijls verzanden in eindeloos gebreid, was het vijf minuten na de gelijkmaker alweer 1-2.

Een voorzet van Gerard Spinder werd op acrobatische wijze gecontroleerd door invaller Sjirk Bruining. Hij speelde Alex van der Tuin aan, die met een droge schuiver de bezoekers weer op voorsprong zette. Het tweede doelpunt bracht niet de rust terug in het spel van de groengelen. In de absolute slotfase zette GSVV aan en kwam zowaar nog bijna op gelijke hoogte. Keeper De Graaf tikte een kopbal van Lars Niewijk uitstekend via de lat over. Kort hierna knikte Oeds Pieter Kuperus in vrije positie over na een hoekschop van diezelfde Niewijk.

Het bleef zo bij 1-2. Harkema-Opeinde zal in het vervolg sneller een wedstrijd koud moeten maken. Langzamerhand lijkt de ziekenboeg uit te dunnen. Captain Gerard Spinder speelde in Gerkesklooster weer een helft, Chris Hoeksma speelde de hele wedstrijd en deed dat prima, Willem Spoelstra viel een kwartier voor tijd in na maandenlang blessureleed. Volgende week gaat het weer echt om de punten. De competitie start meteen met een fraai duel: de streekderby in en tegen Opende.