Account
Logo
Zoeken
2.6 °C
Niet gebouwde vergister in Sumar reeds vergund
© WâldNet |  Er staan in de regio meerdere kleine vergisters. Deze aan de Westerein in Drogeham knapte deels uit elkaar in 2013

Niet gebouwde vergister in Sumar reeds vergund

zo 18 juni 2017, 11.40 uur

SUMAR - Op het industrieterrein van Sumar kan op elk moment een biovergister gebouwd worden. Zeven jaar geleden heeft de gemeente Tytsjerksteradiel hiervoor al een vergunning afgegeven. De vergunninghouder is Oosterhof Holman bioEnergy en de locatie bevindt zich nabij de Solcamastraat 24 in Sumar nabij het Prinses Margrietkanaal.

De gemeente laat deze site weten dat de vergunningsaanvraag in de periode 2009-2010 werd gepubliceerd, ter inzage heeft gelegen en uiteindelijk op 15 juni 2010 is verleend. In 2011 is de zaak nog een keer ter inzage gelegd geweest in verband met een wijziging in milieu-technische aanpassing zodat de vergister ook geschikt kan zijn voor groen gas. Het betreft verder een biovergister die een stuk kleiner is dan de plannen die Engie heeft bij de Centrale bij Noardburgum.

De vergunde biovergister bij Sumar werd donderdagavond besproken door wethouder Geerling Schippers tijdens de raadsvergadering. Hij wilde daarmee duidelijk maken hoe een bestemmingsplan werkt. In de gemeente Tytsjerksteradiel zijn onder andere de gebieden langs het Prinses Margrietkanaal aangemerkt als 'industrie'. Op industrieterreinen kan zo'n vergister gebouwd worden en zal de gemeente vergunning verlenen, zoals bijvoorbeeld in 2010 is gebeurd voor de vergister in Sumar. De aanvraag van Engie betreft een locatie dat geen industriegebied is.

De biovergister op het industrieterrein bij Sumar is tot op heden nooit gerealiseerd. "Vermoedelijk om subsidieredenen..." gaf wethouder Schippers tijdens de raadsvergadering aan. De vergunning is echter nog altijd geldig waardoor zo'n vergister 'zo maar' gebouwd kan worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.2%
Nee  
55.4%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!