5 °C

Tilsters houden uitzicht op promotie

ma 22 mei 2017, 11.10 uur

KOOTSTERTILLE - De kop in de tweeluik om promotie naar/handhaving in de 4e klasse is er af. In eigen huis kwam SC Kootstertille niet verder dan 1-1 maar gezien de krachtsverschillen in dit eerste duel is er voor de Tilsters geen man over boord. Teveel spelers presteerden echter onder niveau maar als iedereen in de return bij de les blijft, is promotie zeker haalbaar.

Het zou een spannend treffen worden met twee teams die de belangen erkenden en er een boeiende strijd van maakten. De niet okselfrisse Jouke Waaksma Bzn testte na zeven minuten spelen de reactie van De Heracliden doelman Pieter Buikema die de inzet van Waaksma nog tot hoekschop wist te verwerken. Na een kwartier spelen leek een goed uitgevoerde aanval van de thuisclub succes op te leveren maar Wilco van der Heide wachtte net iets te lang met afdrukken waardoor de bal nog geblokt kon worden.

De verder uitstekend spelende Douwe Kloostra verslikte zich in een terugspeelbal en bezorgde deze onbedoeld in de voeten van Tim Ottema. De vleugelspeler van De Heracliden strandde echter op een subliem reagerende Tille sluitpost Albert Jan Merkus. Gerbrand Waaksma probeerde het tien minuten voor rust met een stift maar kon de bal net niet voldoende hoogte meegeven. Vijf minuten voor rust verdween een vrije schop van uitblinker Waaksma rakelings naast het doel. In de slotminuten waren de bezoekers nog het dichtste bij een voorsprong maar Mark Knol produceerde in vrije positie slechts een afzwaaier.

Het eerste kwartier na de thee zette De Heracliden direct druk op de defensie van SC Kootstertille en opnieuw was het Mark Knol die de aandacht op zich vestigde. Diens inzet verdween echter nipt over het Tilster doel. Nog binnen het kwartier was het toch raak voor De Heracliden. Pieter Hoekstra bezondigde zich aan spielerei, verspeelde de bal aan Jeroen Linstra die het speeltuig in een vloeiende beweging bij Tim Ottema bezorgde en die wist wel raad met de afronding; 0-1. SC Kootstertille moest nu komen en zeven minuten na de achterstand was deze alweer recht getrokken. Harmen Tabak slalomde door de gastendefensie maar werd door aanvoerde Jort Veenstra onreglementair afgestopt.

De prima leidende arbiter Johannes de Klein uit Surhuisterveen vonniste strafschop en Aize Storm tekende vanaf elfmeter koeltjes voor 1-1. Met nog ruim een kwartier op de klokken kreeg Wilco van der Heide tot tweemaal toe gelegenheid op een voorsprong maar doelman Pieter Buikema bleef in de een op een situatie even zo vaak overeind. Van der Heide was even later opnieuw dichtbij een treffer, na een één twee eentje met Harmen Tabak, maar had het vizier deze middag duidelijk niet op scherp staan want hij deponeerde de bal recht in handen van de doelman. Vijf minuten voor afloop was De Heracliden ook dichtbij de winst maar de uithaal van Pim la Crois werd fantastisch door Albert Jan Merkus uit zijn doel geranseld. Het boeiende treffer kreeg daarmee terecht geen winnaar en de return zal volgende week uitsluitsel moeten geven of SC Kootstertille na vier seizoenen weer terug weet te keren naar de 4e klasse.