17.1 °C

Subsidie toegekend: Stichting Biergilde kan los

do 26 januari 2017 22.56 uur

DOKKUM - De gemeenteraad van Dongeradeel is donderdagavond akkoord gegaan met een eenmalige subsidieaanvraag van de stichting Dokkumer Biergilde van €35.000,-. Na een flinke discussie en een schorsing die door het CDA werd aangevraagd, gingen alle partijen uiteindelijk unaniem akkoord met de bijdrage. De stichting heeft volop plannen met het geld en investeert samen met ondernemers zelf ook flink. De totale uitvoeringskosten worden geraamd op een totaal bedrag van € 143.000

De kosten van aankoop van het pand aan de Diepswal in Dokkum om een proeflokaal/ontmoetingsruimte te creëren zijn daarin niet begrepen. Die aankoop zal namelijk worden gefinancierd door de initiatiefnemers zelf. Van de gemeente wordt een eenmalige subsidie van 25% van de begrote kosten, oftewel € 35.000, gevraagd. Behalve een proeflokaal als onderdeel van de expositieruimte van waaruit kleinschalig de Bonifatius producten worden verkocht, wil de stichting ook een replica van een putstoel en tal van andere initiatieven realiseren.

Stichting Dockumer Biergilde is in 1648 opgericht en sinds 2015 weer in het leven geroepen om de geschiedenis van de Dokkumer Bierbrouwerijen te laten herleven en te verbinden. Er zijn inmiddels 144 leden. De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws