Account
Logo
Zoeken
5.2 °C
'Volle bak? Kies voor extra grijze container'
© WâldNet |  In Drachten worden inwoners uitgedaagd om hun afval beter te scheiden. De vuilnisauto komt in 2017 nog maar eens in de drie weken langs....

'Volle bak? Kies voor extra grijze container'

wo 14 december 2016, 18.25 uur

DRACHTEN - De afvalcontainers in gemeente Smallingerland worden in 2017 minder vaak geledigd. De grijze container wordt in plaats van één keer in de twee weken, nu eens in de drie weken geleegd. Ook voor het gft-afval geldt dit. De wekelijkse ronde in de zomer, wordt nu eens in de tien of elf dagen.

Het nieuwe regime riep dinsdagavond de nodige vragen op bij politieke partij Smallingerlands Belang. De fractie uitte haar zorgen over overvolle containers en vroeg zich bovendien af of de nieuwe werkwijze verwerkt is in het tarief en wellicht gevolgen heeft voor de personele bezetting.

Wethouder Marja Krans wees op een proef die in vier verschillende wijken is gedaan. Burgers is na afloop gevraagd wat hun ervaringen waren. "Het is wel helder dat als je niet afval scheidt, je een uitdaging hebt. Tijdens het project 100/100 is gebleken dat er bij goed scheiding weinig afval meer in de grijze bakken zit."

Uit de resultaten blijkt dat er bij goede scheiding nog maar 26% restafval overblijft. "Van het rijksbesluit dat luiers ook mee gaan, schrokken we in eerste instantie, maar we gaan er niet vanuit dat er niet zoveel luiers geproduceerd worden dat de bakken van 240 liter worden gevuld. Bovendien kun je altijd nog kiezen voor een extra container."

Omdat er bij de afvaldiensten gebruik werd gemaakt van een flexibele schil zijn er geen personele gevolgen. "Die schil wordt kleiner door de aanpassing." Het tarief is voor de bewoners nog niet aangepast. "Dat moet kostendekkend en dat is nog niet verwerkt in een lager tarief." aldus de wethouder.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.7%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'