6,8 °C

Heftige emoties om zieke Jack Russell

ma 05 december 2016 19.00 uur

LEEUWARDEN - Gedoe om een hondje -een Jack Russell- had ertoe geleid dat een 44-jarige inwoner van Kootsterille maandag tegenover rechter Klaas Bunk zat. De Tilster zou iemand een dusdanige ferme duw hebben gegeven dat de ander een gebroken pols had opgelopen. Het was allemaal begonnen met het hondje van de Tilster: de Jack Russell had op 9 juli de benen genomen.

Een zoekactie in de omgeving had niks opgeleverd, maar een berichtje op Facebook was wel succesvol: een vrouw had de hond gevonden en de dierenambulance gebeld. De Tilster belde met de dierenopvang en kreeg te horen dat hij de hond de volgende ochtend om tien uur op kon halen. Daar was hij het niet mee eens. 'De hond is ziek, en ik wou de hond het liefst gewoon thuis hebben',zei de Tilster.

Met vrouw en dochter toog hij naar de dierenopvang aan de Âlde Dyk om het -volgens hem zieke- hondje op te halen. Hij vond het al vreemd dat de hond niet was thuisgebracht. 'Hij is gechipt', aldus de Tilster. Er was niemand op de opvang en van de vrouw die in de nabijgelegen woning woonde, kreeg hij te horen dat de hond pas na het weekend, op maandag, opgehaald kon worden. Dat pikte de Tilster al helemaal niet.

'Dan schop ik die deur er zelf wel uit', had hij geroepen. Hij belde de politie, maar kreeg te horen dat men voor zo'n zaakje niet uitrukt. 'Dan haal ik hem zelf op. Dan zie ik jullie zo wel', reageerde de Tilster. 'Ik blufte een beetje', zei hij tegen de rechter. Vervolgens kwam een man aanlopen. 'Met hele grote passen', aldus de Tilster. De man zou dreigend op zijn huilende dochter zijn af gestapt, maar de Tilster was hem voor. 'Ik zou hem terugduwen', zei hij.

De man deed een stapje achteruit en struikelde volgens de Tilster over zijn pantoffels. De man viel op zijn achterwerk en zijn handen. In het ziekenhuis bleek dat hij zijn pols had gebroken. Volgens het slachtoffer was het anders gegaan en was de Tilster op hem afgestormd en had hij hem met gebalde vuisten een harde ram op de borst gegeven, waardoor hij zijn evenwicht verloor. Later constateerde een arts dat de man blauwe plekken op zijn borst had.

Daar snapte de Tilster helemaal niks van: 'Ik heb hem eigenlijk niet geraakt'. Het slachtoffer wou 650 euro smartengeld van de Tilster en nog eens 100 euro voor reiskosten en andere onkosten. De rechter wees de vordering toe. Daaruit bleek al dat Bunk de versie van het slachtoffer geloofde. Omdat hij het vooral van belang vond dat de schade werd voldaan, legde de rechter voor de mishandeling een geheel voorwaardelijke boete op van 750 euro. Bunk hield er rekening mee dat er veel emoties rond de zaak hadden gespeeld. 'Ik snap dat u uw hond mee wilde hebben. Het is jammer dat het zo is geëscaleerd', aldus de rechter.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie