Account
Logo
Zoeken
10.9 °C

1e Nederlandse Air Ambulance gepresenteerd

ma 28 november 2016, 12.55 uur

DOKKUM - Maandagmorgen is op de vliegbasis Leeuwarden de eerste in Nederland vliegende air ambulance gepresenteerd. De Waddenheli is sinds woensdag 16 november operationeel en is gestationeerd op de vliegbasis Leeuwarden en zal in eerste instantie alleen overdag patiëntenvluchten verzorgen vanaf de Waddeneilanden.

Nadat Defensie op 1 januari 2015 was gestopt met het vervoeren van patiënten vanaf de Waddeneilanden met de bekende SAR helikopters, werd deze taak overgenomen door Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV).

De knalgele helikopter met ambulance striping is eigendom van de ANWB die in opdracht van de RAV Fryslân voor 5 jaar de patiëntenvluchten gaat uitvoeren. Op 17 november was de eerste daadwerkelijke inzet van de air ambulance toen er rond 13.30 uur een patiënt vanaf Ameland naar het MCL in Leeuwarden werd vervoerd.

De air ambulance is een slag groter dan de trauma helikopters die van het type EC135 zijn. Reden hiervoor is dat de traumahelikopters alleen in uitzonderlijke gevallen patiënten vervoeren in tegenstelling tot de air ambulance die veel vaker een patiënt zal vervoeren.
De bemanning van de air ambulance bestaat uit een team van drie personen, een piloot, een navigator en een verpleegkundige.

De navigator is een ambulancechauffeur die een bijscholing heeft gehad voor navigator op de helikopter. De verpleegkundige is ook extra bijgeschoold. De navigator en de verpleegkundige worden voor zo'n 60% ingezet voor diensten op de heli en de resterende 40% werken ze nog op de gewone ambulance, als chauffeur en verpleegkundige in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

De air ambulance zal worden ingezet voor het vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar een ziekenhuis op de vaste wal, zoals de Luchtmacht dat voorheen deed met de SAR helikopters.
Daarnaast zal de air ambulance ook worden ingezet bij een reanimatie op één van de eilanden.
Naar verwachting zal de air ambulance vanaf februari 2017 ook ’s nachts inzetbaar zijn. Tot die tijd zullen de nachtvluchten nog door NHV worden verzorgd. Op de vliegbasis staan twee air ambulances, waarvan één als back-up.

De air ambulance is ingericht als een normale ambulance en is eigenlijk een vliegende eerste hulp afdeling, waar na het vaststellen van een diagnose direct met de behandeling gestart kan worden.
Naast het vervoeren van een patiënt op een brancard kan er ook één familielid worden meegenomen.

Vooralsnog gaat de air ambulance niet ingezet worden voor inzetten van slecht bereikbare gebieden en andere calamiteiten op het vaste land, echter dit is een beslissing die de meldkamer Noord Nederland in Drachten neemt.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost




regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!