3,1 °C

Fiets- en wandelverbod Schreiersbrêge blijft

vr 28 oktober 2016 00.54 uur

DOKKUM - Het plotseling ingestelde fiets- en wandelverbod over de Schreiersbrêge in Dokkum wordt niet ongedaan gemaakt. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering in de gemeente Dongeradeel. Een motie van PvdA en Dongeradeel Sociaal om de brug weer voor fietsers en voetgangers toegankelijk te maken kreeg alleen steun van de VVD. Coalitiepartijen CDA, FNP en Algemeen Belang Dongeradeel bleven vierkant achter wethouder Pytsje de Graaf staan, ook al was haar argumentatie voor het verbod flinterdun. Ook de Christenunie stemde tegen het opheffen van het verbod. Het instellen van het verbod leverde een storm van kritische reacties op.

De motie van Dongeradeel Sociaal en de PvdA riep het college op om het verbod over de Schreiersbrêge op te heffen en verkeersremmende maatregelen te treffen door bijvoorbeeld het instellen van een 30km-zone op de brug. Wethouder Pytsje de Graaf vond dat voorstel geen goed idee en bleef bij haar besluit om fietsen en lopen op de brug te verbieden. Verkeersveiligheid noemde De Graaf daarbij als belangrijkste reden. Voor fietsers en wandelaars is geen alternatief om over het Dokkumer Grootdiep te komen. Daarvoor moeten ze gebruik maken van de binnenstad en enkele kilometers omfietsen of lopen.

Over het Grootdiep komt nog wel een fietsbrug, maar dat duurt nog een paar maanden. Het ontwerp voor de nieuwe fietsbrug is er wel, alleen de besluitvorming in het college van Burgemeester en Wethouders moet nog plaatsvinden. Daarna moet dan nog het vergunningstraject worden doorlopen en hebben omwonenden te kennen gegeven het niet met die brug eens te zijn. Dongeradeel verwacht dat de realisatie van de nieuwe fietsbrug in het voorjaar van 2017 plaatsvindt. In het verlengde van de Dongeradyk en over het Dokkumer Grootdiep heen komt deze fietsbrug te liggen. Het is een van de afspraken die tussen de provincie Fryslân en de gemeente Dongeradeel zijn gemaakt in het kader van de Centrale As. Het gaat om een beweegbare brug die uitkomt op industrieterrein de Hogedijken.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie