11 °C

Verdachte: 'Doe mij maar een gevangenisstraf'

do 27 oktober 2016 15.30 uur

LEEUWARDEN - De meeste verdachten zijn maar wat dankbaar als een rechter een gevangenisstraf omzet in een werkstraf. Gratis werken is niet je van het, maar een paar weken zitten, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten. Dat ging allemaal niet op voor een 26-jarige verdachte uit Hallum. Die maakte donderdag op de zitting van politierechter Irene Dölle zonder omwegen duidelijk dat hij liever de bak in draait dan dat hij een werkstraf moet doen.

Een werkstraf uitvoeren vond hij ingewikkeld en omslachtig. 'Daar heb ik geen zin in. Laat mij dan maar twee weken vastzitten'. De man werd op zijn wenken bediend. Hij zat bij de rechter omdat hij in de nacht van 20 juni op het Zaailand in Leeuwarden met teveel drank op achter het stuur had gezeten. Dat was geen handige zet, want de Hallumer liep in een proeftijd. Hij had bovendien een rijontzegging en zijn rijbewijs was ongeldig verklaard.

'Waarom stapt u dan in de auto?', wilde rechter Dölle weten. Volgens de Hallumer stond de auto op een plek waar hij niet mocht staan. Omdat degene die de auto moest verrijden maar niet kwam opdagen, had hij het maar gedaan. 'Het is stom, ik weet het. Maar ik voelde me nog vrij nuchter. Ik dacht, die auto moet daar weg', zei de man.

Bij de vorige veroordeling had hij een rijontzegging van zeven maanden en twee weken voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. Officier van justitie Meine Geerds had al zitten rekenen hoe die celstraf omgezet moest worden in een werkstraf. De officier kon zich de moeite besparen, de Hallumer wilde helemaal geen werkstraf doen. De officier restte niets anders dan de rechter te vragen de verdachte twee weken op te sluiten.

En dat deed Dölle. Voor het nieuwe feit legde zij een boete op van 750 euro en wederom een rijontzegging, deze keer van zes maanden. De komende drie jaar heeft de Hallumer opnieuw een voorwaardelijke gevangenisstraf boven zijn hoofd hangen. Deze keer het dubbele van de vorige straf: als hij weer de fout ingaat, moet hij vier weken zitten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws