Account
Logo
Zoeken
7 °C

'Geloof in positieve flow Gobabis'

wo 26 oktober 2016, 17.10 uur

DRACHTEN - Burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland is positief over de nieuwe insteek van de ontwikkelingssamenwerking met Gobabis in Namibië. De afgelopen jaren zijn daar dankzij de gemeente mooie dingen tot stand gekomen, maar er zijn ook zaken misgegaan.

Voor Smallingerland reden om het roer met de vriendschapsrelatie om te gooien. In plaats van dat er geld naar bouwprojecten gaat, is de inzet nu om expertise te leveren. ,,Geen spiegeltjes, containers en toiletten. Wij gaan nu voor kennisoverdracht”, aldus Van Bekkum.

In het verleden bleek dat projecten waar de gemeente Gobabis geen inbreng in had, succesvoller bleken dan projecten waarbij zij betrokken werd. Voorbeeld is een project met de realisatie van toiletvoorzieningen dat met zestigduizend euro van verschillende partijen werd uitgevoerd. Door politieke spelletjes dreigden de toiletten ongebruikt te blijven. Uiteindelijk kon er elders in de Namibische provincie het geld toch nuttig worden besteed. ,,Voor ons was duidelijk. Nooit weer zo'n project.”

Vier stages vanuit de Friese Poort en vier keer een uitzending van experts moet met de inzet van gemeente, een eenmalige bijdrage van 52.000 euro tot en met 2020, mogelijk worden. De nadruk ligt op watertechnologie en het gebruik van zonne-energie. Ook is de inzet om de agrarische positie van Gobabis te versterken door meerwaarde te creëren met kaasproductie en het verwerken agrarische producten uit de regio.

Door een amendement van diverse partijen is wel een potje van twaalfduizend euro geschrapt. Hiervoor moesten vliegtickets worden gekocht voor twaalf studenten. Die moeten nu zien met acties dat geld zelf bij elkaar te krijgen. Een meerderheid van de partijen wil dat de twaalfduizend euro naar een specifiek project voor gehandicapte kinderen gaat.

Net als burgemeester Van Bekkum zijn ook politieke partijen blij met de omslag van denken. ,,We hebben in het verleden niet onder stoelen of banken geschoven dat wij sceptisch waren over de samenwerking van de laatste twintig jaar. De bevlogenheid van de burgemeester is echter aanstekelijk en de nieuwe insteek is in mijn ogen uitstekend”, aldus Fred de Groot van Smallingerlands Belang.

Ook de uitvoerende Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Smallingerland (W.O.S.) is positief over de nieuwe koers. ,,Wij zijn heel erg enthousiast en blij met deze ontwikkeling”, vertelt voorzitter Jan Rozema. Antsje Richt Reitsma van de Friese Poort sluit zich daarbij aan, alhoewel de rol van de school anders is. De onderwijsinstelling faciliteert de stagiaires en moet de broek zelf ophouden. Reitsma hoopt dat de W.O.S. de ambities waar kan maken. ,,Wat wij alleen vragen aan de W.O.S. is dat zij een veilige context creëert voor de studenten die wij daar naar toe sturen.”

ELP, FNP en Smallingerlands Belang stemden dinsdag uiteindelijk tegen het voorstel. De partijen scharen zich achter de doelstellingen, maar vinden dat het stuk zeer onduidelijk geformuleerd is.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.5%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
27.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen